Babka gotowana, jak sama nazwa wskazuje, jest przygotowywana w inny sposób niż tradycyjne pieczone ciasta Do jej zrobienia potrzebna jest specjalna forma, którą, po wlaniu do niej ciasta, umieszcza się garnku z wodą, przykrywa pokrywką i gotuje na wolnym ogniu. Brzmi dziwnie? Może i tak, ale to ciasto warte jest wypróbowania. Fakt, że babka gotowana zanurzona jest w wodzie przez cały czas, sprawia, że ciasto jest bardzo delikatne i ma zupełnie inną strukturę niż klasyczna babka wielkanocna z piekarnika. Dla wielu osób taka babka to smak dzieciństwa, jeśli i Wy do nich należycie, koniecznie zaopatrzcie się w taką formę.

Gotując taką babkę musimy pamiętać, aby uzupełniać wodę w garnku, która podczas gotowania wyparowuje. Jeśli o tym zapomnimy, ciasto będzie nierównomiernie ugotowane i surowe. Woda na początku gotowania powinna sięgać ¾ wysokości formy i musimy w trakcie dolewać jej tyle, by sięgała tego właśnie poziomu.

Ważne jest odpowiednie przygotowanie formy do babki gotowanej. Po pierwsze, potrzebny nam jest odpowiednio większy garnek, do którego wstawimy nasza formę. Pamiętajmy – jak już wspomniałam wcześniej, woda w garnku sięgać powinna 3/4 wysokości formy, garnek więc musi być większy.

Kolejny aspekt to stabilizacja naszego naczynia. Dla pewności, po przykryciu formy pokrywką, można obciążyć ją z góry czymś ciężkim, by forma z ciastem nie przechyliła się i nie wypływała w czasie gotowania. Stabilnie stojąca w garnku forma to gwarancja, że nasza babka gotowana uda się perfekcyjnie, nawet, jeśli robimy ją pierwszy raz.

Kolejna rzecz, którą należy mieć w pamięci, to wysmarowanie formy masłem i wysypanie jej bułką tartą lub kaszą manną. Dzięki temu unikniemy prawdopodobieństwa, że babka gotowana przyklei się do foremki i będziemy mieli trudność z jej wyjęciem.

Po ugotowaniu nasze ciasto należy zostawić w wodzie, bez zdejmowania pokrywki, na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z garnka i studzimy na ściereczce. Dopiero po 10 minutach formę otwieramy i gotową babkę gotowaną przekładamy na talerz czy paterę.

 

Jeśli więc tak niecodzienny deser – jakim jest babka gotowana – zaintrygował Was, kupicie specjalną formę, wybierzcie jeden z trzynastu naszych przepisów i poznajcie ten smak!

Jeśli interesują Was przepisy na bardziej klasyczne wielkanocne wypieki, zobacz galerie:

Babka ucierana - 11 przepisów i babka piaskowa w 11 odsłonach i babka wielkanocna - najlepsze przepisy.

 

Wielkanoc to jednak nie tylko babka. Zobaczcie pozostałe nasze galerie z przepisami na wielkanocne wypieki:

ciasta wielkanocne siostry Anastazji

ciasta na wielkanoc 

wielkanoc: ciasta na święta

16 przepisów na sernik wielkanocny

mazurek wielkanocny - 17 propozycji

sernik z bakaliami - 18 przepisów