Któż nie uwielbia karkówki w sosie do obiadu, albo na zimno do kanapek ?
Sam jej zapach powoduje uczucie nieopartego poczucia głodu, no więc do dzieła, zróbmy chociaż raz na miesiąc, aby pokolenia przed nami pamiętały ten smak !!!!
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 cała karkówka wieprzowa
7-8 sporych ząbków czosnku
garść wędzonych śliwek
czubata łyżka ulubionej musztardy do wysmarowania mięsa
przyprawy do zamarynowania na sucho:
sól, pieprz czarny mielony, 4 ziarna ziela angielskiego zmielonego, papryka ostra, spora garść majeranku
450 ml dowolnego bulionu
Karkówka duszona z ząbkami czosnku i śliwkami wędzonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę najpierw dobrze wymasować rękoma, następnie czubkiem noża porobić w mięsie dość głębokie nacięcia, które nadziewać połówkami czosnku i śliwek.
Teraz natrzeć musztardą, solą, pieprzem i wszystkimi przyprawami.
Zawinąć ściśle w folię spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na całą noc.
Przyprawione mięso ułożyć w rękawie do pieczenia, wlać całość bulionu i dokładnie zamknąć klipsem aby bulion nie wyleciał.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec stosując zasadę 1h na 1kg mięsa, przed tym czasem ostrożnie wyjąć i przeciąć worek uważając aby nie poparzyć się parą, wstawić z powrotem aby mięso się zrumieniło.
Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchylić drzwiczki i zostawić tak na 15 minut aby nasza karkóweczka sobie odpoczęła.
Komentarze