Karkówka duszona z ząbkami czosnku i śliwkami wędzonymi

5 (14 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Któż nie uwielbia karkówki w sosie do obiadu, albo na zimno do kanapek ?
Sam jej zapach powoduje uczucie nieopartego poczucia głodu, no więc do dzieła, zróbmy chociaż raz na miesiąc, aby pokolenia przed nami pamiętały ten smak !!!!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cała karkówka wieprzowa
    7-8 sporych ząbków czosnku
    garść wędzonych śliwek
    czubata łyżka ulubionej musztardy do wysmarowania mięsa
    przyprawy do zamarynowania na sucho:
    sól, pieprz czarny mielony, 4 ziarna ziela angielskiego zmielonego, papryka ostra, spora garść majeranku
    450 ml dowolnego bulionu
Wystaw ocenę:

5 (14 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Karkówka duszona z ząbkami czosnku i śliwkami wędzonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę najpierw dobrze wymasować rękoma, następnie czubkiem noża porobić w mięsie dość głębokie nacięcia, które nadziewać połówkami czosnku i śliwek.
    Teraz natrzeć musztardą, solą, pieprzem i wszystkimi przyprawami.
    Zawinąć ściśle w folię spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na całą noc.
    Przyprawione mięso ułożyć w rękawie do pieczenia, wlać całość bulionu i dokładnie zamknąć klipsem aby bulion nie wyleciał.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec stosując zasadę 1h na 1kg mięsa, przed tym czasem ostrożnie wyjąć i przeciąć worek uważając aby nie poparzyć się parą, wstawić z powrotem aby mięso się zrumieniło.
    Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchylić drzwiczki i zostawić tak na 15 minut aby nasza karkóweczka sobie odpoczęła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować