Flaki po lwowsku

5 (1 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przyszła pora na ekstremalne danie. 

Tak kiedyś myślałem, a nawet traktowałem z odrazą. Przez lata "odrzuciłem granice" siedzące u mnie w głowie. Właśnie to przeszkadzało mi w zrobieniu kroku naprzód. Odrzuciłem wszelkie stereotypy myślowe. Przeszedłem dalej. Nowe potrawy próbowałem bez uprzedniego pytania : "Co to jest?" Jadłem, później pytałem. Zachęcam do "zaryzykowania" i degustacji.


Amatorzy tego dania będą w "siódmym niebie".

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g flaków wołowych
    500 g kości wołowych
    2 pęczki włoszczyzny
    200 g kapusty włoskiej
    1 cebula
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
    120 ml śmietany 18%
    3 łyżki bułki tartej
    1/4 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    2 łyżki majeranku
    6 ziaren ziela angielskiego
    8 ziaren pieprzu czarnego
    2 ząbki czosnku
    sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki po lwowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaki po lwowsku 1. Flaki kilkukrotnie płuczemy w ciepłej wodzie. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odcedzamy. Czynność tę wykonujemy dwukrotnie.
    Włoszczyznę obieramy. Połowę warzyw kroimy w drobną kostkę, które podsmażamy na połowie oleju.
    Drugą część warzyw gotujemy razem z kośćmi. Gotujemy około 60 minut. Wywar przecedzamy.
    Do wywaru przekładamy wcześniej obgotowane i odcedzone, flaki. Dodajemy przyprawy i czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin.
    Pokrojoną w 2 cm kostkę, kapustę i podsmażoną włoszczyznę dodajemy do flaków. Wsypujemy majeranek.
    Cebulę siekamy, podsmażamy na pozostałym oleju. Wsypujemy mąkę, chwilę razem smażymy. Rozprowadzamy wywarem, łączymy z flakami. Zestawiamy z ognia.
    Zaprawiamy śmietaną, chwilę podgrzewamy (nie zagotowujemy).
    Bułkę tartą zrumieniamy na maśle i dodajemy do zupy.
    Podajemy na ciepło z ulubionym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Białoruska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować