Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z ciemnym biszkoptem, dwoma kremami i nutą alkoholu. Tort oblany glazurą i udekorowany pralinkami. Tort zrobiłam na urodziny w rodzinie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2023-03-16
    BISZKOPT:
    -8 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -10 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -80 g. białej posypki cukrowej

    NASĄCZENIE:
    -alkohol

    KREM TRUFLOWY:
    -750 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. czekoladek Trufli
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -250 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    KREM JEŻYNOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -250 ml. frużeliny jeżynowej, przetartej
    -250 g. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    TYNK:
    -300 g. masła
    -300 g. mleka skondensowanego, słodzonego

    LUSTRZANA GLAZURA:
    -300 g. cukru
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. mleka skondensowanego, słodzonego
    -300 g. białej czekolady
    -20 g. żelatyny +woda do jej przykrycia
    -pomarańczowy barwnik jadalny

    DEKORACJA:
    -150 g. pralinek Trufli
    -11 szt. Wiśni w czekoladzie
    dodatkowo:
    -złota farbka +odrobina alkoholu
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiewać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia do masy, jednocześnie mieszając delikatnie szpatułką. Na sam koniec wmieszać posypkę, ale nie długo. Przelać do tortownicy fi 27 z wyścielanym papierem tylko na dole. Piec ok. 30-35 min. w 175*C. Pod koniec można sprawdzić patyczkiem czy upieczony, bo każdy piec piecze inaczej. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 2. nasączenie- Na spód rantu fi 25, ułożyć podkład pod tort. Potem włożyć, górną część biszkoptu, przekrojeniem do góry. Biszkopt nasączyć alkoholem, w/g upodobań.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 3. krem 1-W 250 ml. śmietanki, rozpuścić czekoladki wraz z czekoladą, nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę i pozostałą ubić z pudrem i serkiem, do puszystego. Na koniec dolewać ciepłą, ale nie za gorącą ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i też go nasączyć alkoholem.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 5. krem 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, wraz z serkiem i frużeliną, ubić do puszystego. Cukru pudru dodać w zależności, jak mamy słodką frużelinę. Na koniec dolewać ciepłą, ale nie za gorącą ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, dołem do góry. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 7. Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść tort wraz z podkładką na paterę.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 8. tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Cienko posmarować cały tort, zgarniając wszystkie okruszki.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 9. Ponownie posmarować grubszą warstwą cały tory i wygładzić.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 10. glazura-Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Nad parą rozpuścić cukier w śmietance i mleku skondensowanym. Podgrzewać do ok. 70*C. odstawić i dodać posiekaną czekoladę i napęczniałą żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia i zafarbować. Zblendować i przelać przez sitko. Odstawić do przestygnięcia do 33*C. często mieszając.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 11. Dolną część tortu zabezpieczyć i oblać polewą cały tort. Poczekać aż swobodnie polewa spłynie.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 12. Jak polewa zastygnie, to odkroić od dolnej część tortu i zabezpieczeń. Zabezpieczenia usunąć.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 13. Tort udekorować pralinkami.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 14. Złotą farbkę w proszku, wymieszać z alkoholem i za pomocą pędzelka, pochlapać cały tort. Tort przechowywać w lodówce.
  • Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą 15. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • Kroić ciepłym i ostrym nożem. 16. Dla dzieci, zrobiłam sernik kajmakowy z galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować