Tort z ciemnym biszkoptem, dwoma kremami i nutą alkoholu. Tort oblany glazurą i udekorowany pralinkami. Tort zrobiłam na urodziny w rodzinie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
2023-03-16
BISZKOPT:
-8 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-10 g. kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-80 g. białej posypki cukrowej
NASĄCZENIE:
-alkohol
KREM TRUFLOWY:
-750 ml. śmietanki 30 %
-250 g. czekoladek Trufli
-50 g. gorzkiej czekolady
-250 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
KREM JEŻYNOWY:
-500 ml. śmietanki 30 %
-250 ml. frużeliny jeżynowej, przetartej
-250 g. serka mascarpone
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
TYNK:
-300 g. masła
-300 g. mleka skondensowanego, słodzonego
LUSTRZANA GLAZURA:
-300 g. cukru
-150 ml. śmietanki 30 %
-200 g. mleka skondensowanego, słodzonego
-300 g. białej czekolady
-20 g. żelatyny +woda do jej przykrycia
-pomarańczowy barwnik jadalny
DEKORACJA:
-150 g. pralinek Trufli
-11 szt. Wiśni w czekoladzie
dodatkowo:
-złota farbka +odrobina alkoholu
Tort truflowy dla dorosłych z lustrzaną glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiewać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia do masy, jednocześnie mieszając delikatnie szpatułką. Na sam koniec wmieszać posypkę, ale nie długo. Przelać do tortownicy fi 27 z wyścielanym papierem tylko na dole. Piec ok. 30-35 min. w 175*C. Pod koniec można sprawdzić patyczkiem czy upieczony, bo każdy piec piecze inaczej. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
2.nasączenie- Na spód rantu fi 25, ułożyć podkład pod tort. Potem włożyć, górną część biszkoptu, przekrojeniem do góry. Biszkopt nasączyć alkoholem, w/g upodobań.
3.krem 1-W 250 ml. śmietanki, rozpuścić czekoladki wraz z czekoladą, nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę i pozostałą ubić z pudrem i serkiem, do puszystego. Na koniec dolewać ciepłą, ale nie za gorącą ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i też go nasączyć alkoholem.
5.krem 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, wraz z serkiem i frużeliną, ubić do puszystego. Cukru pudru dodać w zależności, jak mamy słodką frużelinę. Na koniec dolewać ciepłą, ale nie za gorącą ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i wyrównać.
6.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, dołem do góry. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
7.Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść tort wraz z podkładką na paterę.
8.tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Cienko posmarować cały tort, zgarniając wszystkie okruszki.
9.Ponownie posmarować grubszą warstwą cały tory i wygładzić.
10.glazura-Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Nad parą rozpuścić cukier w śmietance i mleku skondensowanym. Podgrzewać do ok. 70*C. odstawić i dodać posiekaną czekoladę i napęczniałą żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia i zafarbować. Zblendować i przelać przez sitko. Odstawić do przestygnięcia do 33*C. często mieszając.
11.Dolną część tortu zabezpieczyć i oblać polewą cały tort. Poczekać aż swobodnie polewa spłynie.
12.Jak polewa zastygnie, to odkroić od dolnej część tortu i zabezpieczeń. Zabezpieczenia usunąć.
13.Tort udekorować pralinkami.
14.Złotą farbkę w proszku, wymieszać z alkoholem i za pomocą pędzelka, pochlapać cały tort. Tort przechowywać w lodówce.
15.Kroić ciepłym i ostrym nożem.
16.Dla dzieci, zrobiłam sernik kajmakowy z galaretką.
Komentarze