Jesienne leczo z parówkami

5 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Takie leczo bez grama wody zrobiłam pierwszy raz, kiedy podpatrzyłam swoją siostrę, po zjedzeniu stwierdziłam, że jest o niebo lepsze niż to, które robiłam przez lata.
Leczo jest esencjonalne bo bez wody, więc wiadomo , że jest gęste i śmiało można tuż przed podaniem dodać kleks gęstej śmietany na każdy talerz.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 27. 09. 2023

    3 czerwone mięsiste papryka
    3 większe cebule
    1 cukinia
    3-4 ząbki czosnku w zależności od wielkości
    1 puszka pomidorów bez skórki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    600 g dobrych parówek
    2 listki laurowe + kilka kulek ziela angielskiego
    łyżka papryki słodkiej + pół łyżki papryki ostrej
    sól, pieprz i trochę cukru do smaku jeżeli potrawa będzie za kwaśna
    olej do przysmażania
    ew. na koniec gęsta śmietana
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Leczo

Jesienne leczo z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do płaskiego garnka lub głębokiej patelni wlewamy olej, jak się nagrzeje po kolei dodajemy:
    pokrojoną paprykę, za chwilę pokrojoną cebulę, następnie cukinię pociętą w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Po chwili duszenia dodajemy pomidory z puszki, liście laurowe, ziela angielskie i tak dusimy na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka.
    Teraz możemy oddzielnie przesmażyć krążki parówek i wrzucamy je do potrawy, pora na dodanie koncentratu pomidorowego i resztę przypraw.
    Mamy gotowe jesienne danie, które świetnie smakuje z ryżem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować