Chlebowa kwaśnica

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolejny z patentów na zagospodarowanie czerstwego lub "niechcianego" chleba. Tym razem "krwi" rosołu nie było, więc wpadłem na kolejny, genialny (sorki za skromność) pomysł.
Otwieram lodówkę i co widzę? Ano widzę kapustę kiszoną. Dosłownie garstka została. Soku z kiszonej kapusty (poprzedniej-po odciśnięciu), podobnie jak z ogórków kiszonych, nie wylewam. Zbieram do słoików. No co, lubię sobie czasami coś pomoczyć. Co ja zrobię, że każdy rozmiar lodówki dla mnie jest za mały. Mam swoje preferencje i byle pokojową lodówką się nie zadowolę. Więc to i tamto zbieram na zaś. Ale ja nie o tym pisać miałem.
Do konkretów przejdźmy! Poniżej spis rzeczy potrzebnych, ofkors! Jeszcze bardziej poniżej instrukcja jak od Adama Słodowego. Chyba prościej się nie da. A! Tą solą to się nie przejmujcie. Nie macie, to nasypcie zwykłej, ale trochę mniej. Pod koniec najwyżej doprawicie.
Smacznego życzę. Wasz "król" czerstwego chleba.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g czerstwego chleba
    1 mała cebula
    4 ząbki czosnku
    150 g kapusty kiszonej
    250 ml soku z kapusty kiszonej
    200 g wędzonego boczku
    200 g kiełbasy śląskiej
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    1 łyżeczka soli wędzonej
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chlebowa kwaśnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebowa kwaśnica 1. Chleb kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy, kapustę, posiekaną cebulę i czosnek, gotujemy 15 minut od zawrzenia. Studzimy, miksujemy na gładko.
    Boczek i kiełbasę, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z przyprawami, gotujemy przez kwadrans.
    Wlewamy sok, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Czerstwe bułki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować