Tort serowy- Zebra czekoladowa

5 (8 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno w kształcie tortu. Sernik Zebra w środku z galaretką z czarnej porzeczki. Tort udekorowany rozetkami i malinami. Torcik zrobiłam na imieniny w rodzinie.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 05,09,2023
    BISZKOPT:
    -3 jajka
    -70 g. cukru
    -40 g. mąki tortowej
    -10 g. maki ziemniaczanej
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    GALARETKA Z CZARNĄ PORZECZKĄ:
    -200 ml. frużeliny z czarnej porzeczki
    -600 ml. wody
    -2 galaretki jagodowe

    KREM SEROWY- jasny:
    -150 g. białej czekolady
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -50 g. cukru pudru
    -28 g. żelatyny +125 ml. wody

    KREM SEROWY- ciemny:
    -150 g. gorzkiej czekolady
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -70 g. cukru pudru
    -28 g. żelatyny +125 ml. wody

    ROZETKI:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem czekoladowy do tortów w proszku

    DEKORACJA:
    -świeże maliny
    -mięta
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Zebra Tort serowy

Tort serowy- zebra czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serowy- Zebra czekoladowa 1. biszkopt- Biszkopt upiec w tortownicy 26 cm. Po ostygnięciu zdrapać skórkę z biszkoptu.
  • Tort serowy- Zebra czekoladowa 2. Na spód tortownicy, ułożyć podkładkę pod torty a potem biszkopt. Zabezpieczyć wyżej rantem.
  • Tort serowy- Zebra czekoladowa 3. galaretka- Wodę przegotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretkę. Dodać frużelinę, wymieszać i ostudzić. Przelać do formy silikonowej albo głębokiego talerza. Schłodzić do zestalenia galaretki.
  • Tort serowy- Zebra czekoladowa 4. Delikatnie wyjąć galaretkę z formy i ułożyć na biszkopt.
  • Tort serowy- Zebra czekoladowa 5. krem- Najpierw rozpuścić czekolady w śmietance, nad parą w osobnych naczyniach. Wystudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Do dwóch naczyń dodać osobno, te czekoladowe śmietanki, ser i jogurt. Ubić każdą z osobna do puszystego. Do dwóch osobnych miseczek, rozpuścić żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Najpierw dolewać ciepłą, ale nie za gorącą żelatynę z 1 miseczki do jasnego kremu i zmiksować krótko. Potem do kremu ciemnego i zmiksować. Można to od razu robić w dużych kubkach z dziobkiem, albo potem przelać do dzbanków. Trzeba się śpieszyć, bo krem szybko tężeje. Lać na przemian na biszkopt, raz jasną a raz ciemną masę, tworząc zebrę. Postukać tortownicą, aby masa się rozlała.
  • Tort serowy- Zebra czekoladowa 6. Patyczkiem od szaszłyków, poprzeciągać górę na głębokość z pół cm. raz w górę do połowy a raz w dół, do połowy. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.
  • Tort serowy- Zebra czekoladowa 7. Po schłodzeniu, zdjąć rant i zabezpieczenia. Przenieść sernik wraz z podkładką na paterę.
  • Tort serowy- Zebra czekoladowa 8. rozetki- Śmietankę, ubić z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki, wokół tortu.
  • Tort serowy- Zebra czekoladowa 9. Tort udekorować malinami i świeżą miętą.
  • Tort serowy- Zebra czekoladowa 10. Tort przechowywać w lodówce a kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować