Sernik na zimno w kształcie tortu. Sernik Zebra w środku z galaretką z czarnej porzeczki. Tort udekorowany rozetkami i malinami. Torcik zrobiłam na imieniny w rodzinie.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
05,09,2023
BISZKOPT:
-3 jajka
-70 g. cukru
-40 g. mąki tortowej
-10 g. maki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
GALARETKA Z CZARNĄ PORZECZKĄ:
-200 ml. frużeliny z czarnej porzeczki
-600 ml. wody
-2 galaretki jagodowe
KREM SEROWY- jasny:
-150 g. białej czekolady
-500 ml. śmietanki 30 %
-500 g. sera z wiaderka
-400 g. jogurtu greckiego
-50 g. cukru pudru
-28 g. żelatyny +125 ml. wody
KREM SEROWY- ciemny:
-150 g. gorzkiej czekolady
-500 ml. śmietanki 30 %
-500 g. sera z wiaderka
-400 g. jogurtu greckiego
-70 g. cukru pudru
-28 g. żelatyny +125 ml. wody
ROZETKI:
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 krem czekoladowy do tortów w proszku
Tort serowy- zebra czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w tortownicy 26 cm. Po ostygnięciu zdrapać skórkę z biszkoptu.
2.Na spód tortownicy, ułożyć podkładkę pod torty a potem biszkopt. Zabezpieczyć wyżej rantem.
3.galaretka- Wodę przegotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretkę. Dodać frużelinę, wymieszać i ostudzić. Przelać do formy silikonowej albo głębokiego talerza. Schłodzić do zestalenia galaretki.
4.Delikatnie wyjąć galaretkę z formy i ułożyć na biszkopt.
5.krem- Najpierw rozpuścić czekolady w śmietance, nad parą w osobnych naczyniach. Wystudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Do dwóch naczyń dodać osobno, te czekoladowe śmietanki, ser i jogurt. Ubić każdą z osobna do puszystego. Do dwóch osobnych miseczek, rozpuścić żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Najpierw dolewać ciepłą, ale nie za gorącą żelatynę z 1 miseczki do jasnego kremu i zmiksować krótko. Potem do kremu ciemnego i zmiksować. Można to od razu robić w dużych kubkach z dziobkiem, albo potem przelać do dzbanków. Trzeba się śpieszyć, bo krem szybko tężeje. Lać na przemian na biszkopt, raz jasną a raz ciemną masę, tworząc zebrę. Postukać tortownicą, aby masa się rozlała.
6.Patyczkiem od szaszłyków, poprzeciągać górę na głębokość z pół cm. raz w górę do połowy a raz w dół, do połowy. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.
7.Po schłodzeniu, zdjąć rant i zabezpieczenia. Przenieść sernik wraz z podkładką na paterę.
8.rozetki- Śmietankę, ubić z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki, wokół tortu.
9.Tort udekorować malinami i świeżą miętą.
10.Tort przechowywać w lodówce a kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze