Uszka z grzybami na skróty

5 (12 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na skróty to znaczy z foremki, robi się je błyskawicznie i smakują tak samo doskonale jak uszka klasyczne, przy których trzeba się solidnie napracować aby zrobić ręcznie 100 szt.
Z formy wyjmuje się za jednym razem ok. 30 szt.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ok 100 uszek:
    farsz:
    3 garści grzybów suszonych
    3 średnie cebule
    sól, pieprz mielony
    3 łyżki oleju do smażenia cebuli i duszenia grzybów

    ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    1 jajko
    sól
    1/3 szklanki oleju
    500-600 ml ciepłej wody

    mąka do podsypywania
Wystaw ocenę:

5 (12 ocen)

Zobacz również:

Uszka

Uszka z grzybami na skróty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w wodzie na całą noc, potem odcedzić, zmielić w maszynce lub drobniutko posiekać.
    Na większej patelni zeszklić posiekaną cebulę i do tego wrzucić masę z grzybów, wlać olej, smażyć na małym ogniu ok 20 min, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    W razie potrzeby dodać wywar z grzybów lub jeszcze trochę oleju.

    Z podanych składników zagnieść ciasto, powinno być średniej miękkości tak pomiędzy ciastem na pierogi a ciastem na makaron. Odstawić na 10 min przykrywając ściereczką.
    Na jedną porcję wałkować 2 krążki średnicy troszkę większej od średnicy formy, wcześniej blat obficie posypać mąką.
    Formę posypać mąką, ułożyć blat ciasta, który jest umączony, nadziewać po pół małej łyżeczki wkładając w każdą dziurkę i leciutko docisnąć palcem. Następnie przykryć drugim blatem stroną umączoną do góry, docisnąć delikatnie oba nadziane blaty i wałkować mocno aż boki ciasta odpadną, wyjmować potrącając kantem formy o rękę lub blat roboczy. Powinno ładnie odpadać, w razie czego można od dołu pomóc sobie rękoma.

Porady

Formę najlepiej kupić metalową, bo plastikowe szybko się łamią :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować