Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego jest u mnie tak intensywny - staram się przyrządzać je wtedy często. Poza sezonem również można spotkać je czasami w sklepach, warto i wtedy wpleść je w swoje menu:).
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
300g polędwiczek z kurczaka, czyli 5-6 sztuk
1 opakowanie szynki parmeńskiej
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki oleju
Polędwiczki drobiowe w szynce parmeńskiej pieczone ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki drobiowe posypujemy solą i przyprawami, każdą z nich zawijamy w plaster szynki parmeńskiej.
2.Ze szparagów odrywamy twarde końcówki.
3.W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian polędwiczki i po kilka szparagów. Szparagi smarujemy olejem, posypujemy solą. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Komentarze