Smaczek z golonek indyczych

5 (15 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób

Uwielbiam wszelakie mięsa w galarecie, tym razem padło na indyka, to mięsko doda siły i zdrowia więc można go szamać do woli :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 09.09.2023

    700 g golonek indyczych
    cała włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
    3 większe obrane ząbki czosnku w całości
    liść laurowy, ziele angielskie
    sól, pieprz mielony
    żelatyna do mięs na 1 litr wody
Wystaw ocenę:

5 (15 ocen)

Zobacz również:

Golonka

Smaczek z golonek indyczych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte golonki wraz ze skórą zalać zimną wodą, po odszumowaniu włożyć obraną włoszczyznę, czosnek, liść i ziele, sól i pieprz.
    Gotować pomału do miękkości mięsa, po czym odcedzić, z mięsa zdjąć skórę i wyrzucić, a z włoszczyzny można zrobić sałatkę jarzynową po dodaniu do niej brakujących składników (ziemniaki, cebulę, ogórki kiszone, jajka ugotowane, przyprawy i majonez).
    Mięso z indyka dowolnie pokroić, do gorącego wywaru wsypać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia, potem przecedzić na sitku i ewentualnie dosmaczyć.
    Mięsko ułożyć do miseczek, można dodać pokrojoną marchewkę, zalać wywarem, schłodzić w lodówce.

Porady

Podać z chrzanem, octem, sosem majonezowym, ketchupem lub jak kto lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować