Uwielbiam wszelakie mięsa w galarecie, tym razem padło na indyka, to mięsko doda siły i zdrowia więc można go szamać do woli :)
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
09.09.2023
700 g golonek indyczych
cała włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
3 większe obrane ząbki czosnku w całości
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz mielony
żelatyna do mięs na 1 litr wody
Smaczek z golonek indyczych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte golonki wraz ze skórą zalać zimną wodą, po odszumowaniu włożyć obraną włoszczyznę, czosnek, liść i ziele, sól i pieprz.
Gotować pomału do miękkości mięsa, po czym odcedzić, z mięsa zdjąć skórę i wyrzucić, a z włoszczyzny można zrobić sałatkę jarzynową po dodaniu do niej brakujących składników (ziemniaki, cebulę, ogórki kiszone, jajka ugotowane, przyprawy i majonez).
Mięso z indyka dowolnie pokroić, do gorącego wywaru wsypać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia, potem przecedzić na sitku i ewentualnie dosmaczyć.
Mięsko ułożyć do miseczek, można dodać pokrojoną marchewkę, zalać wywarem, schłodzić w lodówce.
Porady
Podać z chrzanem, octem, sosem majonezowym, ketchupem lub jak kto lubi.
Komentarze