Sernik bardzo prosty w wykonaniu, tani, i lekki w smaku, mało słodki, wprost zachęca do dokładki.
45 min
Dla 10 osób
Składniki:
2 jogurty greckie po 400g
5 jajek większych
200 g cukru + łyżka cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju
2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
100 g rodzynek
100 g biszkoptów do wyłożenia dna
Sernik z dwóch jogurtów greckich, delikatny jak ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem, wlać olej małym strumieniem, dalej wsypać pomału budynie, następnie i rodzynki, dalej jogurty i miksować na małych obrotach.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do miski z ciastem i delikatnie wymieszać ręcznie.
Dno dużej tortownicy (25 cm ) wyłożyć biszkoptami, na nie wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach ok. 50 minut, po czym wyłączyć i pozostawić go na 30 minut przy otwartych drzwiczkach.
Po wyjęciu pozwolić mu spokojnie ostygnąć.
Komentarze