Sernik z dwóch jogurtów greckich, delikatny jak ptasie mleczko

4.82 (56 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 10 osób

Sernik bardzo prosty w wykonaniu, tani, i lekki w smaku, mało słodki, wprost zachęca do dokładki.

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 jogurty greckie po 400g
    5 jajek większych
    200 g cukru + łyżka cukru wanilinowego
    1/2 szklanki oleju
    2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
    100 g rodzynek
    100 g biszkoptów do wyłożenia dna
Wystaw ocenę:

4.82 (56 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z dwóch jogurtów greckich, delikatny jak ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać olej małym strumieniem, dalej wsypać pomału budynie, następnie i rodzynki, dalej jogurty i miksować na małych obrotach.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do miski z ciastem i delikatnie wymieszać ręcznie.
    Dno dużej tortownicy (25 cm ) wyłożyć biszkoptami, na nie wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach ok. 50 minut, po czym wyłączyć i pozostawić go na 30 minut przy otwartych drzwiczkach.
    Po wyjęciu pozwolić mu spokojnie ostygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt bałkański

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować