Boczek pieczony z dwudniowej marynaty

4.8 (20 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Coraz częściej pieczemy różne mięsa zamiast wędliny ze sklepu, przynajmniej mamy pewność, że się nie zmarnuje. Jakkolwiek wyjdzie, lepiej czy gorzej i tak będzie lepsza niż te pięknie oświetlone w gablocie.
Najczęściej robimy boczek, który ma trochę tłuszczu, a wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku i dlatego po upieczeniu smakuje wybornie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,3 kg boczku świeżego mniej tłustego
    sól, pieprz czarny mielony do natarcia mięsa
    Marynata :
    1/2 szklanki wina półwytrawnego białego
    2 łyżki ketchupy ostrego
    1 łyżka musztardy ostrej
    po 1/2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
    1/2 łyżeczki soli i pieprzu
    1 płaska łyżka lubczyku
    3 ziarenka ziela angielskiego zmiażdżonego
    3 ząbki czosnku zmiażdżonego
    1/2 szklanki kefiru
    bulion lub woda do podlewania
Wystaw ocenę:

4.8 (20 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń wieprzowa

Boczek pieczony z dwudniowej marynaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek bez skóry i kostek natrzeć solą i pieprzem z obu stron.
    Sporządzić marynatę łącząc wszystkie jej składniki ze sobą.
    Boczek dokładnie obtoczyć marynatą, włożyć do szklanego naczynia z przykryciem i wstawić do lodówki na 2 dni, przewracając mięso 2 razy na dobę.
    Po tym czasie ułożyć mięso w brytfance, obłożyć je dookoła resztą marynaty, zdjąć równiej z wierzchu boczku nadmiar marynaty aby się nie przypalała.
    Wlać do naczynia 1 szklankę bulionu, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec pod przykryciem ok. 70 minut w temp 180 stopni. W razie potrzeby zajrzeć do naczynia i znowu podlać, będzie pyszny sosik do drugiego dania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować