Wykwintne, smaczne danie, które sprawdzi się na uroczystościach rodzinnych, zachwyci rodzinę i gości.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
pół op. ciasta francuskiego (ok.87 g)
200 g świeżego szpinaku
100 g sera feta
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
żółtko do posmarowania
siemię lniane do posypania
olej do smażenia
Polędwiczka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Następnie krótko podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
2.Szpinak opłukać pod zimną wodą i odparować na suchej patelni. Dodać pozostały czosnek i gałkę muszkatołową. Wystudzić. Ser pokroić w wąskie paski.
3.Ciasto francuskie rozłożyć i ponacinać (po obu stronach ciasta zostawiając pusty środek), pod ukosem na 1,5 cm paski. Na środku ciasta wyłożyć polędwiczkę, na niej szpinak oraz fetę.
4.Z paseczków ciasta przeplatać warkocz, tak aby zakryć cały farsz. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st przez ok.20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze