Polędwiczka w cieście francuskim

4.77 (13 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wykwintne, smaczne danie, które sprawdzi się na uroczystościach rodzinnych, zachwyci rodzinę i gości.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
    pół op. ciasta francuskiego (ok.87 g)
    200 g świeżego szpinaku
    100 g sera feta
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    żółtko do posmarowania
    siemię lniane do posypania
    olej do smażenia

    .
Wystaw ocenę:

4.77 (13 ocen)

Zobacz również:

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wstawić na 2 godz. w chłodne miejsce. Następnie krótko podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • 2. Szpinak opłukać pod zimną wodą i odparować na suchej patelni. Dodać pozostały czosnek i gałkę muszkatołową. Wystudzić. Ser pokroić w wąskie paski.
  • 3. Ciasto francuskie rozłożyć i ponacinać (po obu stronach ciasta zostawiając pusty środek), pod ukosem na 1,5 cm paski. Na środku ciasta wyłożyć polędwiczkę, na niej szpinak oraz fetę.
  • 4. Z paseczków ciasta przeplatać warkocz, tak aby zakryć cały farsz. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st przez ok.20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Polędwiczka w cieście francuskim

To może cię zainteresować