Pyszne, mięciutkie mięsko z aromatycznym, kurkowym sosie w śmietanie, z dodatkiem dyni. Smaki doskonale się uzupełniają, a danie zadowoli smakoszy mięsa i grzybów. Polecam :)
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500g polędwiczki wieprzowej
300g kurek
200 g marynowanej dyni w kostce
1 cebula
200 ml śmietany kremówki 30 proc.
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mielona papryka słodka i ostra
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z marynowaną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć, osuszyć. Przyprawić mieloną, ostrą i słodką papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na min.2 godz. Po tym czasie mięso krótko przesmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok.30-35 minut w 180 st. Odstawić na chwilę, by mięso odpoczęło.
2.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kurki umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli i smażyć, aż woda z grzybów odparuje. Dodać posiekaną natkę i osączoną z zalewy dynię. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę poddusić, aby smaki się połączyły.
3.Pół szklanki zimnej wody i wymieszać ze śmietanki, a także łyżką mąki. Całość połączyć i dodać do mięsa. Polędwiczkę podawać pokrojoną w plastry wraz z sosem śmietanowo- kurkowym z dynią.
Komentarze