Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z marynowaną dynią

5 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, mięciutkie mięsko z aromatycznym, kurkowym sosie w śmietanie, z dodatkiem dyni. Smaki doskonale się uzupełniają, a danie zadowoli smakoszy mięsa i grzybów. Polecam :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
    300g kurek
    200 g marynowanej dyni w kostce
    1 cebula
    200 ml śmietany kremówki 30 proc.
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    mielona papryka słodka i ostra
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z marynowaną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć. Przyprawić mieloną, ostrą i słodką papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na min.2 godz. Po tym czasie mięso krótko przesmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok.30-35 minut w 180 st. Odstawić na chwilę, by mięso odpoczęło.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kurki umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli i smażyć, aż woda z grzybów odparuje. Dodać posiekaną natkę i osączoną z zalewy dynię. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę poddusić, aby smaki się połączyły.
  • 3. Pół szklanki zimnej wody i wymieszać ze śmietanki, a także łyżką mąki. Całość połączyć i dodać do mięsa. Polędwiczkę podawać pokrojoną w plastry wraz z sosem śmietanowo- kurkowym z dynią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować