Sałatka szampańska z krewetkami

5 (13 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Mogłabym nazwać tę sałatkę "co wpadło do ręki" i też nazwa była by prawdziwa, tak czy siak jest doskonała i niebanalna, zachęcam :)

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 100 g uduszonych na maśle krewetek
    5 plastrów poszarpanych w palcach plastrów szynki szwarcwaldzkiej
    garść liści rukoli
    garść liści młodej botwinki
    2 gałązki koperku
    2 łyżki parmezanu w płatkach
    garść posiekanych pistacji
    sól, pieprz mielony
    sos:
    2 łyżki z czubkiem majonezu
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    1/3 szklanki prosecco
Wystaw ocenę:

5 (13 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka szampańska z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucać listki sałat, szynkę, pokrojone krewetki, parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
    Roztrzepać widelcem składniki sosu i polać tym sałatkę delikatnie mieszając, na wierzch obsypać pistacjami.

Porady

Podać dowolnie, u mnie z chrupiącymi grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki tygrysie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować