Idealna pieczona golonka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Chyba każdy z nas jadł chociaż raz pieczoną golonkę, ja zdradzam swój sekret na idealną pieczoną golonkę, najpierw trzeba golonkę porządnie ugotować do miękkości a potem zapiec w piekarniku, zawsze rozkładam sobie na 2 dni. To moja ulubiona golonka, chrupiąca skórka i mięsko rozpływające się w ustach, prawdziwa mięsna rozkosz.

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 golonki wieprzowe małe
    2 łyżeczki soli
    kostka rosołowa
    ziarna ziela angielskiego
    liść laurowy
    główka czosnku
    marchew
    pietruszka
    tymianek świeży
    por
    seler
    przyprawa do mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne Golonka Dodatki

Idealna pieczona golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki opalić nad palnikiem aby pozbyć się włosków. Do dużego garnka wlać 4-5 liter wody i wrzucić czosnek przekrojony na połowę, marchew, pietruszkę, pora, selera, liść laurowy, ziele angielskie, świeże gałązki tymianku oraz kostkę rosołową. Gotować golonki pod przykryciem ok 2 godziny.
  • 2. Po upływie czasu gdy golonki będą mięciutkie odstawić i wynieść w zimne miejsce. Następnego dnia z wywaru do naczynia żaroodpornego przełożyć golonki wraz z 2 litrami wywaru i oprószyć przyprawą do mięs. Golonki zapiec w piekarniku ok 50 minut w 200 stopniach.

Porady

Golonki podawać z kapustą lub pieczywem, lub z piwem i tartym chrzanem. W obu wersjach smakują wybornie. Z pozostałego bulionu z golonek można przyrządzić galaretę lub dodać do zupy wywar.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa Golonki Tymianek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować