Bitki schabowe duszone w sosie cebulowym

4.78 (190 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kruchy, aromatyczny schab jest doskonałą propozycją na urozmaicenie zwykłego schabu.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5-6 plastrów schabu
    2 cebule
    0,5 litra bulionu
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    mąka
Wystaw ocenę:

4.78 (190 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne Bitki

Bitki schabowe duszone w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab 1. Schab kroimy na plastry. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa ,posypujemy sola i pieprzem.
  • schab 2. Plastry mięsa obtaczamy w mące.
  • schab 3. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy obtoczone w mące mięso. Obsmażamy na mocnym ogniu z obu stron do lekkiego zrumienienia.
  • schab 4. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Układamy na mięsie.
  • wywar 5. Bulion podgrzewamy,aby był gorący. Można użyć kostki rosołowej.
  • schab 6. Gorącym bulionem zalewamy nasze mięso z cebulą.
  • schab 7. Dusimy schab pod przykryciem około pół godziny. Na koniec mięso wyjmuję i zaciągam odrobinę sos mąką z zimną wodą. Ponownie wkładam schab do sosu na około 5 minut, ale już bez gotowania. Jeśłi jest za mało sosu dolej bulionu lub wody i dopraw solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Wieprzowina Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować