Bitki schabowe duszone w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy na plastry. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa ,posypujemy sola i pieprzem.
2.Plastry mięsa obtaczamy w mące.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy obtoczone w mące mięso. Obsmażamy na mocnym ogniu z obu stron do lekkiego zrumienienia.
4.Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Układamy na mięsie.
5.Bulion podgrzewamy,aby był gorący. Można użyć kostki rosołowej.
6.Gorącym bulionem zalewamy nasze mięso z cebulą.
7.Dusimy schab pod przykryciem około pół godziny. Na koniec mięso wyjmuję i zaciągam odrobinę sos mąką z zimną wodą. Ponownie wkładam schab do sosu na około 5 minut, ale już bez gotowania. Jeśłi jest za mało sosu dolej bulionu lub wody i dopraw solą.
Komentarze