PEKLOWANA GOLONKA PIECZONA

  • wyświetlono: 126 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wręcz rozpływa się w ustach dając fajny maślany posmak

majka190382
  • 6 porcje
  • 480min
  • Łatwy

Składniki

6 sztuk golonek przednich ,bez kości każda po ok. 0,5 kg
sól, pieprz
400 g masła klarowanego
zalewa do peklowania:
2,5 l wody
3 łyżki soli kamiennej
10 ziaren ziela ang
58 liści laurowych
6 ząbków czosnku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

PEKLOWANA GOLONKA PIECZONA

  • 1. *Golonki przez godzinę moczymy w zimnej wodzie..
    * Do dużego garnka wlewamy wodę do zapeklowania. Dodajemy sól, mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy ziele, listki, oraz kawałki czosnku. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy golonki, woda musi zakrywać mięso. W takiej zalewie mięso trzymamy 24 godziny w lodówce.
    * Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy.
    * Do brytfanny wkładamy wyciągnięte z zalewy golonki. Każdą oprószamy solą, pieprzem. Na wierzch golonek wykładamy kawałki masła.
    * Brytfannę przykrywamy, pieczemy 2 godz 45 minut w temp 180 st. Po tym czasie odkrywamy, 15 minut zapikamy bez przykrycia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

golonkagolonki pieczone
 

Komentarze

Podobne przepisy

Golonki pieczone z piwem

Dodane przez: Martyna1991

Golonki pieczone z piwem

Mogła bym je nazwać golonkami idealnymi...

Golonka pieczona

Dodane przez: Ania79

Golonka pieczona

Golonkę zrobiłam dla Męża.Chciał...

Schab pieczony

Dodane przez: danusia19671

Schab peklowany pieczony

Pyszny domowy schabik na każdą...

Pieczona Golonka

Dodane przez: polcia

Pieczona Golonka w Warzywach

Idealna na rodzinne posiedzenie.

image-0126leu

Dodane przez: Alex M

Pieczone golonki indycze

Uwielbiamy z mężem golonki, ale...

GOLONKO PIECZONE  Z WARZYWAMI

Dodane przez: pkhorzyk118

Golonka pieczona

Smakuje wyśmienicie -uczta dla...