PEKLOWANA GOLONKA PIECZONA

4.46 (162 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wręcz rozpływa się w ustach dając fajny maślany posmak

  • 8 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 sztuk golonek przednich ,bez kości każda po ok. 0,5 kg
    sól, pieprz
    400 g masła klarowanego
    zalewa do peklowania:
    2,5 l wody
    3 łyżki soli kamiennej
    10 ziaren ziela ang
    58 liści laurowych
    6 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

4.46 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Peklowana golonka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Golonki przez godzinę moczymy w zimnej wodzie..
    * Do dużego garnka wlewamy wodę do zapeklowania. Dodajemy sól, mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy ziele, listki, oraz kawałki czosnku. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy golonki, woda musi zakrywać mięso. W takiej zalewie mięso trzymamy 24 godziny w lodówce.
    * Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy.
    * Do brytfanny wkładamy wyciągnięte z zalewy golonki. Każdą oprószamy solą, pieprzem. Na wierzch golonek wykładamy kawałki masła.
    * Brytfannę przykrywamy, pieczemy 2 godz 45 minut w temp 180 st. Po tym czasie odkrywamy, 15 minut zapikamy bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować