Wręcz rozpływa się w ustach dając fajny maślany posmak
8 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 sztuk golonek przednich ,bez kości każda po ok. 0,5 kg
sól, pieprz
400 g masła klarowanego
zalewa do peklowania:
2,5 l wody
3 łyżki soli kamiennej
10 ziaren ziela ang
58 liści laurowych
6 ząbków czosnku
Peklowana golonka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Golonki przez godzinę moczymy w zimnej wodzie..
* Do dużego garnka wlewamy wodę do zapeklowania. Dodajemy sól, mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy ziele, listki, oraz kawałki czosnku. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy golonki, woda musi zakrywać mięso. W takiej zalewie mięso trzymamy 24 godziny w lodówce.
* Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy.
* Do brytfanny wkładamy wyciągnięte z zalewy golonki. Każdą oprószamy solą, pieprzem. Na wierzch golonek wykładamy kawałki masła.
* Brytfannę przykrywamy, pieczemy 2 godz 45 minut w temp 180 st. Po tym czasie odkrywamy, 15 minut zapikamy bez przykrycia.
Komentarze