Pieczona golonka

4.91 (168 ocen)

Przepis wg M.Kuronia. Pominęłam parę szczegółów i nie piekłam golonek z ziemniakami, tylko z cebulą. Golonka to trudny do zrobienia kawał mięsa. Zrobiona wg. tego przepisu smakuje rewelacyjnie. Pod warunkiem, że mięso jest bardzo miękkie.

Składniki:

  • 3 golonki (ja miałam 6 małych połówek)
    2 duże cebule

    Zalewa:
    3 liście laurowe
    10 ziaren ziela angielskiego
    8 ziaren pieprzu
    6 ząbków czosnku
    pół łyżeczki chilli
    sól (ok 2 łyżek)

    Bejca:
    1 szklanka piwa
    1 łyżka miodu
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
    6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
    1 łyżeczka kminku (można pominąć)
    1 łyżeczka pieprzu
    sól



Wystaw ocenę:

4.91 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Pieczona golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Golonki 1. Golonki dokładnie umyć, gdy jest potrzeba ogolić lub opalić włoski. Przełożyć do garnka z wszystkimi składnikami na zalewę i uzupełnić wodą tyle aby zakryła golonki. Gotować 2 godziny.
  • Golonki 2. Ugotowane golonki, wyjąć na talerz i ostudzić. Wody nie wylewać. Składniki na bejcę dokładnie ze sobą wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Na dnie naczynia do zapiekania wyłożyć cebulę, skroić olejem, posolić. Skórę golonek naciąć ostrym nożem np w kratkę, dobrze nasmarować bejcą i układać na cebuli. Całość podlać jeszcze bejcą i kilkoma łyżkami wody z gotowania golonek.
  • 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach ok 1 godzinę aż skóra na golonkach będzie brązowa. W trakcie pieczenia polać łyżką wody z gotowania po każdej sztuce golonki. Podawać gorące z pieczywem lub ziemniakami i ulubionymi surówkami. Można też podać z tartym chrzanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować