Ciasto Puchowa Krówka -leciutkie i pyszne

4 (10 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składa się z delikatnego, puszystego krówkowego biszkoptu, piankowej bitej śmietanki, masy kajmakowej i orzechów. Bardzo łatwe, ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam gorąco :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *blaszka 25x35cm*

    Używam szklanki 250ml



    BISZKOPT KRÓWKOWY

    -6 jajek

    -3/4 szkl mąki pszennej tortowej

    -budyń krówkowy lub toffi duży 64g

    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    -0,5 szkl cukru

    -ok pół łyżki kakao

    ŚMIETANKA

    -2 płaskie łyżki żelatyny

    -125ml wrzątku

    -1 litr śmietanki 30 lub 36%

    -1 szkl cukru pudru



    DODATKOWO

    -masa kajmakowa puszka ok 400g

    -orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

4 (10 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt Ciasto krówka Toffi

Ciasto puchowa krówka -leciutkie i pyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy.

    Gdy piana jest sztywna dodajemy stopniowo cukier-miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia.

    Dodajemy mąkę, proszek o pieczenia, budyń duży o smaku krówki lub toffi (mój miał 64g) i kakao-delikatnie wszystko mieszamy do połączenia.

    Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (25x35cm) wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody.

    *opcjonalnie możecie zrobić kajmakowy poncz, można go zastąpić mocną herbatą lub kawą


    łyżkę masy kajmakowej rozpuszczamy w 200ml wrzątku, mieszamy i studzimy.

    W miseczce rozpuszczamy żelatynę we wrzątku, mieszamy do jej rozpuszczenia, studzimy

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy przestudzoną żelatynę-miksujemy na najwyższych obrotach przez chwilę.
    Pierwszy spód delikatnie nasączamy ponczem, wykładamy śmietankę, przykrywamy drugim spodem, też go lekko nasączamy.


    Smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

    Ciasto powinno poleżeć w lodówce kilka godzin.

    I gotowe :) Jak widzicie bardzo proste i pyszne ciasto :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Orzechy Budyń Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować