Golonka wieprzowa pieczona

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Golonka wieprzowa pieczona w piwie to tradycyjny przepis z Bawarii. Golonkę przed pieczeniem trzeba dobrze ugotować do miękkości, dzięki temu mięso będzie soczyste, a rozgotowana skórka podczas pieczenia nabierze pożądanej chrupkości. Golonkę polecam na kolację lub na rodzinne spotkania.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • golonka wieprzowe
    piwo jasne butelka
    3 ziarna ziela angielskiego
    przyprawa do wieprzowiny
    3 liście laurowe
    4 małe cebule białe
    2 cebule czerwone
    łyżeczka soli
    szczypta kminku
    główka czosnku polskiego
    marchewka
    pietruszka
    seler
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka wieprzowa pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • golonka 1. Do dużego garnka przełożyć oczyszczoną golonkę i powrzucać ziele, liście, kminek oraz obrane warzywa ( bez cebul ). Gotować ok 2 godziny do miękkości mięsa.
  • golonka 2. Następnie miękką golonkę posypać przyprawą do wieprzowiny i przełożyć do naczynia, podlać wywarem ok 2 chochle i wlać butelkę piwa. Cebule obrać i pokroić w piórka a czosnek na połowę.
  • 3. Golonkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiec ok 40 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować