Deser bezglutenowy

Większość osób uwielbia smak słodkich wypieków, ale ze względów zdrowotnych niektórzy muszą ich po prostu unikać. Jednym z powodów jest zawartość glutenu. Na całe szczęście alergia na to białko wcale nie musi być równoznaczna z koniecznością definitywnego wykreślenia słodkich przysmaków ze swojego jadłospisu. Wystarczy tylko sięgnąć po deser bez glutenu, który może być tak samo smaczny jak jego tradycyjny odpowiednik (lub nawet smaczniejszy), wykluczając przy tym wszystkie negatywne skutki wynikające ze spożycia glutenu. Bezglutenowe desery występują w wielu wariantach. Niektóre są idealne dla dzieci, inne posmakują także nieco starszym fanom słodkości, a wśród najciekawszych propozycji znajdziemy też przepisy na słodkie rarytasy bez pieczenia.

Liczba przepisów: 992

Przepisy na deser bezglutenowy

Gluten free to obecnie jeden z najpopularniejszych trendów żywieniowych. Czy rzeczywiście powinniśmy obawiać się tego składnika, zwłaszcza w kontekście faktu, że kiedyś nikt nie słyszał o diecie bezglutenowej? Przede wszystkim należy podkreślić, że współczesna dieta znacząco zwiększa spożycie glutenu. Kiedyś można było go spotkać wyłącznie w produktach i przetworach zbożowych. Obecnie jest dodawany do żywności wysoko przetworzonej i nawet do wędlin, co wynika przede wszystkim z faktu, że sprężysty kompleks białek nazywany glutenem dodaje wyrobom puszystości i stanowi skuteczny nośnik smaku.

Należy jednak wyraźnie podkreślić, że większość osób dobrze toleruje gluten. U niektórych jego spożycie powoduje jednak poważne problemy. W tym miejscu należy wskazać na schorzenia i stany takie jak choćby celiakia, alergia na gluten i nietolerancja glutenu. Osoby, u których występują negatywne skutki zdrowotne muszą wykluczyć gluten ze swojej diety, nie oznacza to jednak, że z ich menu bezwzględnie muszą zniknąć słodkie wypieki i desery.

Po słodkości lubimy sięgać w wielu sytuacjach - podczas oglądania ciekawego seansu, w trakcie spotkań towarzyskich lub po prostu, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Jako słodkie przekąski bezglutenowe idealnie sprawdzą się daktyle z masłem orzechowym, tym bardziej, że są banalnie łatwe w przygotowaniu. Z owoców daktylowca wystarczy tylko wyjąć pestki, napełnić je masłem orzechowym i obtoczyć w roztopionej czekoladzie.

Desery bezglutenowe dla dzieci

Nietolerancja glutenu i alergia na gluten nie dotyczy wyłącznie osób dorosłych, ale także dzieci. Rzecz w tym, że małemu miłośnikowi słodkości znacznie trudniej jest utrzymać rygorystyczną dietę, tym bardziej, że domowe ciasta i desery to przecież jeden z najbardziej wyrazistych smaków dzieciństwa. Na całe szczęście można łatwo rozwiązać ten problem, nie odmawiając dziecku jego ulubionych smakołyków. Wystarczy tylko podać mu pyszny i zdrowy deser bez glutenu. 

Szarlotka kukurydziana z całą pewnością nie zaszkodzi malcowi nietolerującemu glutenu, oczywiście o ile kupimy niezanieczyszczone płatki, które stanowią jeden z głównych składników tego przysmaku. Takie ciasto stanowi niezwykle atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnej szarlotki, której nie ustępuje w kwestii walorów smakowych. 

Większość dzieci wprost przepada za słodkimi batonikami. Ten przysmak łatwo można przygotować we własnej kuchni, oczywiście w wersji bez glutenu. Posłużą nam do tego płatki kukurydziane, jaglane, orzechy i masa z ciecierzycy. Bezglutenowe batoniki orzechowe wprost zachwycają wspaniałym smakiem. 

Bezglutenowe desery bez pieczenia

Nie każdy bezglutenowy deser wymaga pieczenia. Jeżeli chcesz przygotować szybką słodką przekąskę, idealnie sprawdzi się przepis na jaglany mus czekoladowo-kawowy. To niezwykle aksamitny, wyjątkowo smaczny specjał, który stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wyrobów sprzedawanych w cukierniach.

Inna propozycja na przysmak bez glutenu niewymagający pieczenia to deser jaglany z brzoskwiniami. Jego przygotowanie nie potrwa dłużej niż pół godziny. Jeżeli lubisz smak leśnych owoców, z pewnością do gustu przypadnie ci przepis na bezy z jagodami. Ten specjał składa się z zaledwie kilku składników, a mimo to zachwyca niezwykle bogatym smakiem.