REKLAMA

Tarta bezglutenowa z masłem orzechowym i kremem daktylowym

wyświetlono: 37 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Słodkości bez cukru, czyli pyszna tarta na kruchym, bezglutenowym spodzie z masłem orzechowym i kremem daktylowym. Słony smak masła orzechowego doskonale komponuje się ze słodkim daktylowym kremem. Ciasto dobre na każdą okazję.

opublikowany: 25.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    1) 40 g masła klarowanego
    2) 90 g mąki kukurydzianej
    3) 35 g mąki jaglanej
    4) 35 g mąki ziemniaczanej
    5) 2 łyżki miodu
    6) 60 g jogurtu kokosowego
    7) 2 łyżki wody (opcjonalnie)
    Krem daktylowy:
    1) 180 g suszonych daktyli
    2) 30 g masła klarowanego
    3) 60 g jogurtu kokosowego
    4) szczypta soli
    Polewa:
    1) łyżeczka masła klarowanego
    2) łyżka miodu
    3) 2 łyżeczki kakao
    Dodatkowo:
    1) masło orzechowe
    2) orzeszki ziemne
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło klarowane roztapiamy w garnuszku. Następnie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić można dodać 2 łyżki wody. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy formę do tarty o wymiarach 35x10 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika upieczony spód odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Przygotowujemy krem daktylowy:
    1) Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 3 godziny (albo nawet na noc). Następnie odcedzamy daktyle.
    2) Masło roztapiamy w garnuszku.
    3) Do wysokiego naczynia przekładamy odcedzone daktyle, roztopione masło, jogurt kokosowy i szczyptę soli i wszystko dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem.
  • 3. Przygotowujemy polewę: do garnuszka przekładamy masło klarowane, miód i kakao i podgrzewamy aż masło z miodem roztopią się
  • 4. Ostudzony spód tarty smarujemy masłem orzechowym, na wierzch kładziemy krem daktylowy, polewamy polewą i posypujemy potłuczonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Tarta na zimno z masłem orzechowym

Koniecznie musicie spróbować tego połączenia smaków :)

kategoria: Ciasta tarty opublikowany: 20.12.2017 | wyświetlono: 971 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE