Deser z gorzkiej czekolady z bezą włoską

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Deser pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Gorzka czekolada i słodka beza idealnie się uzupełniają.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Krem czekoladowy:
    Żółtka jaj - 2szt
    Czekolada gorzka 70% - 100g
    Czekolada mleczna - 50g
    Śmietanka 30% - 200ml
    Mleko - 100ml
    Żelatyna - 1 łyżka
    Cukier - 1 łyżeczka

    Beza włoska:
    Białka jaja - 2szt
    Woda - 30ml
    Cukier - 150g
    Sól - szczypta
    Sok z cytryny - 1 łyżeczka
    Do wykonania bezy włoskiej będzie też potrzebny palnik (do Crème brûlée)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Krem Krem czekoladowy

Deser z gorzkiej czekolady z bezą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser z gorzkiej czekolady z bezą włoską 1. Jajka szorujemy i sparzamy. Białka użyjemy do bezy, a żółtka do kremu.

    Krem:
    Krem będziemy przygotowywać na parze. Do garnka nalewamy wodę i kładziemy na nim miskę (poziom wody musi być poniżej dna miski).
    Do miski dajemy żółtka, mleko, 50ml śmietanki i podgrzewamy, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie może się ściąć.
    Dodajemy czekolady pokrojone w małe kawałki. Mieszamy, aż czekolady zupełnie się rozpuszczą. Zdejmujemy miskę z garnka. Masa musi przestygnąć, aby połączyć ją ze śmietaną.

    Pozostałą śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru. Mieszamy z masą czekoladową. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy do pucharków.
    Pucharki powinny być na tyle małe, aby masa zajmowała je do pełna. Beza powinna wystawać poza pucharek.
    Desery wstawiamy do lodówki. Powinny zgęstnieć i schłodzić się odpowiednio w ok. 30 minut. Wtedy możemy robić bezę.

    Beza włoska:
    Beza włoska jest nieco gęstsza i twardsza niż zwykła i robi się ją trochę inaczej. Zamiast cukru używamy syropu cukrowego. Nie bójcie się, to nie jest trudne :)

    Wodę (30ml) i 150g cukru umieszczamy w garnku. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Syrop musi osiągnąć temperaturę 118 stopni.

    W międzyczasie białka ubijamy z 10 gramami cukru i szczyptą soli na sztywną masę.
    Do ubitych białek cienką stróżką wlewamy syrop cukrowy. Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach. Miksujemy, aż beza się nie schłodzi do temperatury pokojowej. Według przepisu powinno się miksować 10-15 minut. Pod koniec dodajemy sok z cytryny.

    Po tym czasie bezę nakładamy na deser. Najlepiej użyć do tego szprycy dekoracyjnej.
    Na końcu opalamy bezę palnikiem do creme brulee. To jak dla mnie najtrudniejsza część, trzeba to robić uważnie, aby nie przypiec za bardzo.

    Podajemy od razy po zrobieniu bezy.

Porady

Kupując palnik gazowy zwróćcie uwagę, czy ma regulację płomienia. Dobry palnik gazowy można kupić już za 50-80zł. Warto zainwestować, bo przydaje się do deserów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować