Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami

4.51 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Słodkie, chrupiące bezy przełożone lekkim kremem cytrynowym, którego kwaśny smak równoważy słodycz i świetnie smakuje z borówką amerykańską. Pyszny deser na lato ;)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • BEZY:

    4 białka
    1 szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny

    KREM CYTRYNOWY:

    1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    1 żółtko
    1 jajko
    50 g masła
    1/3 szklanki cukru
    1/4 szklanki soku z cytryny
    skórka z 1/2 cytryny
    ok 300 g borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Beza Tort bezowy

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok  20 cm, np odrysowując od talerza. 
    Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać małymi porcjami cukier. Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Można to sprawdzić rozcierając masę między palcami. Na końcu wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką dużej gwiazdy. W jednym narysowanym okręgu wycisnąć bezę w kształcie wieńca, a drugi uzupełnić cały.
    Piekarnik rozgrzać do 150*C, a po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 110 z termoobiegiem i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej pozostawiając tak na noc. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.
  • 2. Żółtko i jajko rozetrzeć z cukrem w garnuszku. Wstawić na małym ogniu i podgrzewając dodać masło, sok i skórkę z cytryny. Skórka może być otarta lub pokrojona w paseczki bez białych części. Podgrzewać stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Odłożyć 1 łyżkę kremu do dekoracji. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i porcjami delikatnie wymieszać z kremem cytrynowym.
  • 3. Na talerzu umieścić pierwszą pełną bezę i wyłożyć krem cytrynowy. W środek kremu wcisnąć borówki i nałożyć bezę w kształcie wieńca. W środek nasypać borówki, udekorować odłożonym kremem i listami mięty. Podawać schłodzony. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować