Bezowe koszyczki z kremem cytrynowo miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do bezy potrzebujemy białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je mikserem, zaczynając od najmniejszych obrotów i powoli je zwiększając. Kiedy białka są już sztywne dodajemy porcjami cukier. Z ostatnią porcją cukru dodajemy mąkę i ocet.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy koszyczki bezowe. Za pomocą szprycy robimy okrąg o średnicy ok 12cm i układamy wyższy rant. Dzięki wyższym bokom, powstanie "miseczka" do której zmieści się krem.
Bezy pieczemy w 110 stopniach przez 90 minut i zostawiamy w uchylonym piekarniku do wysuszenia.
Po wysuszeniu bezy powinny być kruche i białe.
2.Masa:
Miętę miksujemy razem z jogurtem i cukrem pudrem. Cytrynę myjemy i sparzamy. Ścieramy skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok. Dodajemy do jogurtu. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko tyle, aby żelatyna była przykryta), mieszamy i podgrzewamy np. w mikrofalówce. Znów mieszamy i dodajemy do jogurtu. Masę dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Co 10 minut mieszamy masę. Kiedy będzie już schłodzona i dość gęsta (po ok 30 minutach) nakładamy na bezy. Dekorujemy owocami i listkami mięty.
Podajemy od razu.
Porady
Jeśli podczas pieczenia bezy robią się ciemne, trzeba zmniejszyć temperaturę na 100 stopni.
Komentarze