Bezowe koszyczki z kremem cytrynowo miętowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Słodkie bezy z orzeźwiającym kremem jogurtowym, podane z owocami. Idealny deser na letnie popołudnie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza:
    Białko jaja kurzego - 2szt
    Cukier - 100g
    Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
    Ocet - 1 łyżeczka

    Krem:
    Jogurt grecki naturalny - 400g
    Sok i skórka z jednej cytryny
    Mięta świeże liście - 1 garść
    Cukier puder - 3 łyżki
    Żelatyna - 1 łyżeczka

    Do dekoracji:
    porzeczki czerwone i czarne, agrest, borówka amerykańska
    liście mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Krem

Bezowe koszyczki z kremem cytrynowo miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bezowe koszyczki z kremem cytrynowo miętowym 1. Do bezy potrzebujemy białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je mikserem, zaczynając od najmniejszych obrotów i powoli je zwiększając. Kiedy białka są już sztywne dodajemy porcjami cukier. Z ostatnią porcją cukru dodajemy mąkę i ocet.

    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy koszyczki bezowe. Za pomocą szprycy robimy okrąg o średnicy ok 12cm i układamy wyższy rant. Dzięki wyższym bokom, powstanie "miseczka" do której zmieści się krem.

    Bezy pieczemy w 110 stopniach przez 90 minut i zostawiamy w uchylonym piekarniku do wysuszenia.

    Po wysuszeniu bezy powinny być kruche i białe.
  • Bezowe koszyczki z kremem cytrynowo miętowym 2. Masa:
    Miętę miksujemy razem z jogurtem i cukrem pudrem. Cytrynę myjemy i sparzamy. Ścieramy skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok. Dodajemy do jogurtu. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko tyle, aby żelatyna była przykryta), mieszamy i podgrzewamy np. w mikrofalówce. Znów mieszamy i dodajemy do jogurtu. Masę dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Co 10 minut mieszamy masę. Kiedy będzie już schłodzona i dość gęsta (po ok 30 minutach) nakładamy na bezy. Dekorujemy owocami i listkami mięty.

    Podajemy od razu.

Porady

Jeśli podczas pieczenia bezy robią się ciemne, trzeba zmniejszyć temperaturę na 100 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować