Tort FIT "Mars" bez glutenu

4.5 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort powstał na wzór batona Mars. Jest bardzo delikatny w smaku. A dodatkowo bezglutenowy!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    - 4 jajka
    - 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej
    - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 2 - 3 łyżki cukru lub innego słodzika
    - 2 łyżki kakao

    Kakaowy krem
    - opakowanie serka mascarpone
    - duże opakowanie jogurtu greckiego
    - 2 łyżki kakao
    - 2 -3 łyżki cukru lub innego słodzika

    Karmel
    - 200 g daktyli

    Polewa
    - 40 g gorzkiej czekolady
    - 10 g oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort fit "mars" bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort FIT Mars 1. Dzień wcześniej daktyle zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na całą noc. 
    Jogurt  grecki wykładamy na ręcznik papierowy ułożony na durszlaku lub sicie, które kładziemy nad miską. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy na całą noc.
  • Tort Mars 2. Biszkopt
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik. Następnie dorzucamy po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Energicznym ruchem mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 20 - 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zostawiamy biszkopt to wystudzenia. Kiedy ostygnie dzielimy go na dwie części.

    Kakaowy krem
    Do miski przekładamy jogurt oraz serek mascarpone a następnie miksujemy. Dodajemy słodzik oraz kakao. Całość łączymy na jednolitą masę. 2/3 masy wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Na wierzch wykładamy pozostałą część masy.

    Karmel
    Daktyle odsączmy bardzo dokładnie  z wody. Następnie blendujemy na jednolitą masę. Całość wykładamy na nasze ciasto.

    Polewa
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy oraz gorzką czekoladą. Polewamy ciasto.

Porady

Tort przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Musicie go koniecznie spróbować!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować