Tort fit "mars" bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej daktyle zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na całą noc.
Jogurt grecki wykładamy na ręcznik papierowy ułożony na durszlaku lub sicie, które kładziemy nad miską. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy na całą noc.
2.Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik. Następnie dorzucamy po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Energicznym ruchem mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 20 - 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zostawiamy biszkopt to wystudzenia. Kiedy ostygnie dzielimy go na dwie części.
Kakaowy krem
Do miski przekładamy jogurt oraz serek mascarpone a następnie miksujemy. Dodajemy słodzik oraz kakao. Całość łączymy na jednolitą masę. 2/3 masy wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Na wierzch wykładamy pozostałą część masy.
Karmel
Daktyle odsączmy bardzo dokładnie z wody. Następnie blendujemy na jednolitą masę. Całość wykładamy na nasze ciasto.
Polewa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy oraz gorzką czekoladą. Polewamy ciasto.
Porady
Tort przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Musicie go koniecznie spróbować!
Komentarze