Torcik kokosowy z kremem czekoladowo-serowym (bezglutenowy)

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To mój pierwszy w życiu torcik, taki słodki deser do czarnej, mocnej kawy. Czekoladowy krem o delikatnym aromacie rumu i cytryny wspaniale komponuje się z kokosowym biszkoptem.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    1) 30 g mąki kokosowej
    2) 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3) 240 g czekolady gorzkiej
    4) 500 g sera ricotta

    Składnik podstawowy dodatkowy

    4 jajka całe i 3 białka

    Składniki robocze:

    1) łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    2) kilka kropli aromatu rumowego do ciast
    3) 3 łyżki soku z cytryny
    4) ok. 200 g cukru pudru
    5) szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik kokosowy z kremem czekoladowo-serowym (bezglutenowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy 4 białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru (ok. 35 g) i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę kokosową i łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy do połączenia.
  • 2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy w tej temperaturze ok. 20 minut.
  • 3. Następnie przygotowujemy bezę. Ubijamy 3 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy 150 g cukru pudru, cały czas ubijamy, aż powstanie gładka piana. Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny.
  • 4. Pianę przekładamy na spód tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy około 80 minut. Po tym czasie bezę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 5. Na koniec przygotowujemy krem. 200 g czekolady gorzkiej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do sera ricotta dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę oraz 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny oraz kilka kropli aromatu rumowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 6. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Biszkopt smarujemy przygotowanym kremem i układamy na nim bezę. Wierzch bezy polewamy roztopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować