Torcik kokosowy z kremem czekoladowo-serowym (bezglutenowy)

  • wyświetlono: 404 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To mój pierwszy w życiu torcik, taki słodki deser do czarnej, mocnej kawy. Czekoladowy krem o delikatnym aromacie rumu i cytryny wspaniale komponuje się z kokosowym biszkoptem.

aga3103
  • 12 porcje
  • 180min

Składniki

Składniki podstawowe:

1) 30 g mąki kokosowej
2) 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3) 240 g czekolady gorzkiej
4) 500 g sera ricotta

Składnik podstawowy dodatkowy

4 jajka całe i 3 białka

Składniki robocze:

1) łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2) kilka kropli aromatu rumowego do ciast
3) 3 łyżki soku z cytryny
4) ok. 200 g cukru pudru
5) szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik kokosowy z kremem czekoladowo-serowym (bezglutenowy)

  • 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy 4 białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru (ok. 35 g) i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę kokosową i łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy do połączenia.
  • 2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy w tej temperaturze ok. 20 minut.
  • 3. Następnie przygotowujemy bezę. Ubijamy 3 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy 150 g cukru pudru, cały czas ubijamy, aż powstanie gładka piana. Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny.
  • 4. Pianę przekładamy na spód tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy około 80 minut. Po tym czasie bezę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 5. Na koniec przygotowujemy krem. 200 g czekolady gorzkiej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do sera ricotta dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę oraz 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny oraz kilka kropli aromatu rumowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 6. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Biszkopt smarujemy przygotowanym kremem i układamy na nim bezę. Wierzch bezy polewamy roztopioną czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortczekoladaDeserricottabezglutenowekreatywne_gotowanie13

Komentarze

Podobne przepisy

piramida

Dodane przez: Aninka88

Torcik PIRAMIDA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA

sposób wykonania podpatrzony w...

Torcik serowy czekoladowo - wiśniowy

Dodane przez: Skotka

Torcik serowy czekoladowo - wiśnowy

Bardzo lekkie puszyste, winne ciasto

 Bezglutenowy tort orzechowo-marchewkowy z jaglaną masą kokosowo-czekoladową - bez cukru i nabiału

Dodane przez: Ewa Mróz

Bezglutenowy tort orzechowo-marchewkowy z...

Zapraszam na zdrową propozycję...

image-0k1feq3

Dodane przez: Mniam1

Czekoladowy torcik z kiwi

Wilgotne, czekoladowe ciasto przełożone...

tort cukiniowy

Dodane przez: aczp1

Tort czekoladowo-cukiniowy z kremem serowym

Mocno czekoladowy, zaskakujący....

w całej okazałości

Dodane przez: oluś

Tort z kremem śmietanowo-migdałowo-kokosowo-czekoladowym

Słodka niespodzianka na Walentynki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE