Pavlova z mascarpone i owocami

5 (171 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna beza z delikatnym kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dowolnymi owocami w moim wydaniu są to maliny, borówki i porzeczki. Naprawdę prosta w przygotowaniu a zachwyca jak zawsze swoim smakiem.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
    300 g drobnego cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka bezglutenowej mąki kukurydzianej (bądź skrobi ziemniaczanej)
    250 ml śmietanki 36%
    250 g serka mascarpone
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    owoce do ozdobienia
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Pavlova

Pavlova z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ubijamy białka w temperaturze pokojowej. Kiedy zaczynają się pienić dodajemy stopniowo po łyżce cukru oraz szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach do momentu aż masa będzie sztywna, lśniąca i gładka bez wyczuwalnego cukru na samym końcu dodając mąkę. Następnie na blaszce kładziemy papier do pieczenia i odrysowujemy okrąg o średnicy 22-24 cm. Nakładamy bezę na równą wysokość tworząc koło. Na środku robimy zagłębienie to będzie nasze miejsce na krem a następnie łyżką od spodu do góry tworzymy wzniesienia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni. Suszymy w nim bezę przez 2h.
  • 2. Ja osobiście zostawiam bezę do wystudzenia a następnego dnia przygotowuje krem. W misce ubijam śmietankę 36% kiedy zaczynają powstawać wzory na śmietance dodaje mascarpone oraz cukier puder. Krótko ubijam aby otrzymać konsystencje kremu. Krem przekładamy na bezę na wierzchu układamy owoce i całość wstawiamy na 2h do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować