Pyszna beza z delikatnym kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dowolnymi owocami w moim wydaniu są to maliny, borówki i porzeczki. Naprawdę prosta w przygotowaniu a zachwyca jak zawsze swoim smakiem.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 białek w temperaturze pokojowej
300 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka bezglutenowej mąki kukurydzianej (bądź skrobi ziemniaczanej)
250 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
2 płaskie łyżki cukru pudru
owoce do ozdobienia
Pavlova z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce ubijamy białka w temperaturze pokojowej. Kiedy zaczynają się pienić dodajemy stopniowo po łyżce cukru oraz szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach do momentu aż masa będzie sztywna, lśniąca i gładka bez wyczuwalnego cukru na samym końcu dodając mąkę. Następnie na blaszce kładziemy papier do pieczenia i odrysowujemy okrąg o średnicy 22-24 cm. Nakładamy bezę na równą wysokość tworząc koło. Na środku robimy zagłębienie to będzie nasze miejsce na krem a następnie łyżką od spodu do góry tworzymy wzniesienia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni. Suszymy w nim bezę przez 2h.
2.Ja osobiście zostawiam bezę do wystudzenia a następnego dnia przygotowuje krem. W misce ubijam śmietankę 36% kiedy zaczynają powstawać wzory na śmietance dodaje mascarpone oraz cukier puder. Krótko ubijam aby otrzymać konsystencje kremu. Krem przekładamy na bezę na wierzchu układamy owoce i całość wstawiamy na 2h do lodówki.
Komentarze