Torcik bez pieczenia - Kokosowy sernik jogurtowy z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jogurtowy sernik bez pieczenia. Kokosowy sernik jogurtowy, z musem truskawkowym to taki „oszukany” sernik. Lekki, puszysty, z małą ilością kalorii. Ja go uwielbiam, jest pyszny, lekki i delikatny, łatwy w przygotowaniu. Przygotować go możecie z każdymi owocami, ale ten z truskawkami pachnie i smakuje obłędnie! :) W dodatku to sernik bez pieczenia, więc przygotujecie go naprawdę szybko.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na truskawkowy mus:

    500g truskawek mrożonych
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka miodu * opcjonalnie

    Składniki na masę kokosową masę jogurtową:

    1 jogurt naturalny, gęsty lub jogurt grecki 200ml – w temperaturze pokojowej
    100 ml mleka kokosowego – w temperaturze pokojowej
    3 łyżki wiórków kokosowych
    żelatyna - paczka 20g, należy odjąć 1 łyżeczkę którą dodaliśmy do musu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Mus Musy

Torcik bez pieczenia - kokosowy sernik jogurtowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki wsypujemy do małego i wąskiego garnka, dodajemy 1/3 szklanki wody i podgrzewamy na małym ogniu aż się rozmrożą, puszczą sok i zagotują. Odlewamy 1/2 szklanki soku i rozpuszczamy w nim galaretkę oraz namoczoną w łyżce wody żelatyn
  • 2. Łączymy galaretkę z truskawkami i blendujemy napowietrzając masę. Studzimy, przelewamy do tortownicy (kilka łyżek musu możemy zostawić do ozdoby). Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Jogurt przelewamy do miski, żelatynę wsypujemy do szklanki, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia.
  • 4. Mleko kokosowe zagotowujemy z kokosem. Kiedy żelatyna napęcznieje dodajemy 50 ml wrzątku i rozpuszczamy. Łączymy z jogurtem oraz mlekiem kokosowym. Jogurt musi być w temperaturze pokojowej lub chłodny, ale nie bardzo zimny – kiedy będzie bardzo schłodzony żelatyna się od razu zetnie tworząc grudki i dodając nam dodatkowej pracy.
  • 5. Kiedy mus już jest zastygnięty, przelewamy jako drugą warstwę masę kokosową. Studzimy i przekładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować