PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Deser jaglany z brzoskwiniamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/66/deser-jaglany-z-brzoskwiniami.jpeg46082592http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/deser-jaglany-z-brzoskwiniami
1) 10 łyżek kaszy jaglanej
2) 2 szklanki mleka
3) łyżka masła
4) 2 łyżki miodu
5) kilka kropli aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
6) 6 połówek brzoskwiń z puszki
7) 150 ml syropu z brzoskwiń
8) 50 ml wody
9) łyżeczka mąki ziemniaczanej
10) łyżka cukru (opcjonalnie)
11) 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania przepisu:
Deser jaglany z brzoskwiniami
1.
Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni kilka minut.
2.
Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego uprażoną kaszę, miód oraz łyżkę masła i gotujemy około 20-30 minut aż kasza wchłonie mleko. Gdy kasza będzie ugotowana miksujemy blenderem na gładką masę i przelewamy ją do miseczek, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie wstawiamy na chwilę do lodówki.
3.
Brzoskwinie kroimy w grubą kostkę.
4.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na około 5-7 minut do napęcznienia.
5.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżką wody.
6.
Syrop brzoskwiniowy mieszamy z 50 ml wody i opcjonalnie dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie i szybko mieszamy. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści i gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy brzoskwinie ostygną wykładamy je na warstwę z kaszy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze