Zupa tajska

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Orientalna zupa tajska, prosta a zarazem bardzo wykwintna!

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • -średniej wielkości marchewka,
    -pół lub mały brokuł,
    -cebula,
    -3 ząbki czosnku,
    -papryczka chili,
    -limonka,
    -świeża kolendra lub szczypiorek,
    -puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory, sparzone i obrane ze skórki,
    -pierś z kurczaka [300g],
    -mleczko kokosowe [270 -300ml],
    -makaron ryżowy [180-200 g],
    -2 łyżki oliwy z oliwek [20ml],
    -starty imbir [2 łyżki],
    -3-4 łyżki sosu sojowego,
    -2-3 łyżki sezamu,
    -2 l bulionu,
    -opcjonalnie [100 g] ciecierzycy
    Przyprawy:
    -łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, odrobina ostrej papryki, kolendra (WARTO!) [liście], pieprz, sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa tajska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa tajska 1. Makaron ryżowy wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Jak zmięknie można poprzecinać makaron nożyczkami, tak aby był krótszy. Odcedzamy.

    Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę.

    Imbir obieramy i trzemy na tarce, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, cebulę drobno szatkujemy, papryczkę chili drobno siekamy.
    W wysokim garnku rozgrzać oliwę, po chwili dodać posiekany imbir, chili, cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć [około 3 min] po tym czasie wrzucić piersi z kurczaka. Smażyć do momentu, aż mięso zmieni kolor.

    Warzywa umyć. Marchewkę obrać, pokroić na paseczki lub w kosteczkę. Brokuła podzielić na małe różyczki. Wrzucić do garnka. Chwilę podsmażyć następnie wlać gorący bulion. Dodać przyprawy, na razie bez soli (sos sojowy jest słony i solimy zupę po dodaniu sosu).
    Zagotować. Gotować tak długo, aż warzywa zmiękną, ale będą jeszcze lekko chrupiące.
    Dodać ciecierzycę, mleczko kokosowe oraz sos sojowy. całość porządnie wymieszać. Wycisnąć limonkę i dodać odcedzony makaron. Zdjąć z ognia i zostawić zupę pod przykryciem na około 5 min, aż makaron zmięknie.

    Wlać do miski posypać posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem oraz sezamem.

    Smacznego!

Porady

Jeżeli nie zużyjesz całego makaronu, możesz go zamrozić i użyć do kolejnej pysznej zupy tajskiej! Wystarczy wrzucić po koniec gotowania! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Mleko kokosowe Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Zupa tajska z makaronem jajecznym

To może cię zainteresować