Zupa tajska

  • wyświetlono: 673 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Orientalna zupa tajska, prosta a zarazem bardzo wykwintna!

iza_bonislawska
  • 5 porcje
  • 40min
  • Średni

Składniki

-średniej wielkości marchewka,
-pół lub mały brokuł,
-cebula,
-3 ząbki czosnku,
-papryczka chili,
-limonka,
-świeża kolendra lub szczypiorek,
-puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory, sparzone i obrane ze skórki,
-pierś z kurczaka [300g],
-mleczko kokosowe [270 -300ml],
-makaron ryżowy [180-200 g],
-2 łyżki oliwy z oliwek [20ml],
-starty imbir [2 łyżki],
-3-4 łyżki sosu sojowego,
-2-3 łyżki sezamu,
-2 l bulionu,
-opcjonalnie [100 g] ciecierzycy
Przyprawy:
-łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, odrobina ostrej papryki, kolendra (WARTO!) [liście], pieprz, sól.

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa tajska

  • Zupa tajska1. Makaron ryżowy wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Jak zmięknie można poprzecinać makaron nożyczkami, tak aby był krótszy. Odcedzamy.

    Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę.

    Imbir obieramy i trzemy na tarce, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, cebulę drobno szatkujemy, papryczkę chili drobno siekamy.
    W wysokim garnku rozgrzać oliwę, po chwili dodać posiekany imbir, chili, cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć [około 3 min] po tym czasie wrzucić piersi z kurczaka. Smażyć do momentu, aż mięso zmieni kolor.

    Warzywa umyć. Marchewkę obrać, pokroić na paseczki lub w kosteczkę. Brokuła podzielić na małe różyczki. Wrzucić do garnka. Chwilę podsmażyć następnie wlać gorący bulion. Dodać przyprawy, na razie bez soli (sos sojowy jest słony i solimy zupę po dodaniu sosu).
    Zagotować. Gotować tak długo, aż warzywa zmiękną, ale będą jeszcze lekko chrupiące.
    Dodać ciecierzycę, mleczko kokosowe oraz sos sojowy. całość porządnie wymieszać. Wycisnąć limonkę i dodać odcedzony makaron. Zdjąć z ognia i zostawić zupę pod przykryciem na około 5 min, aż makaron zmięknie.

    Wlać do miski posypać posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem oraz sezamem.

    Smacznego!

Porady

Jeżeli nie zużyjesz całego makaronu, możesz go zamrozić i użyć do kolejnej pysznej zupy tajskiej! Wystarczy wrzucić po koniec gotowania! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mleczko kokosowezdrowokuchnia tajskaorientalnekolendrakurczazupa tajska

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa tajska z makaronem jajecznym

Dodane przez: czarrna

Zupa tajska z makaronem jajecznym

Orientalna, aromatyczna zupa :)

image-1g7j2yx

Dodane przez: Ewelina Marcin

Tajska zupa z kurczakiem

Niezwykle aromatyczna, słodko -...

Zupa tajska curry z kurczakiem na ostro

Dodane przez: Martyna1991

Zupa tajska curry z kurczakiem na ostro

Zupę tajską jadłam kiedyś w restauracji...

Zupa ta podana w wydrążonym ananasie zachwyca wszystkich smakoszy

Dodane przez: kugelchen

TAJSKA ZUPA Z SZYBKOWARU

Jest to bardzo szybka rozgrzewająca...

zupa tajska z kurczakiem

Dodane przez: Michał Wrzosek

Zupa tajska z kurczakiem

Coś dla miłośników kuchni orientalnej.

image-0x15sg3

Dodane przez: TasteTherapy

Tajska zupa krewetkowa

Pikantno słodka zupa na bazie krewetek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE