1.Makaron ryżowy wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Jak zmięknie można poprzecinać makaron nożyczkami, tak aby był krótszy. Odcedzamy.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę.
Imbir obieramy i trzemy na tarce, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, cebulę drobno szatkujemy, papryczkę chili drobno siekamy.
W wysokim garnku rozgrzać oliwę, po chwili dodać posiekany imbir, chili, cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć [około 3 min] po tym czasie wrzucić piersi z kurczaka. Smażyć do momentu, aż mięso zmieni kolor.
Warzywa umyć. Marchewkę obrać, pokroić na paseczki lub w kosteczkę. Brokuła podzielić na małe różyczki. Wrzucić do garnka. Chwilę podsmażyć następnie wlać gorący bulion. Dodać przyprawy, na razie bez soli (sos sojowy jest słony i solimy zupę po dodaniu sosu).
Zagotować. Gotować tak długo, aż warzywa zmiękną, ale będą jeszcze lekko chrupiące.
Dodać ciecierzycę, mleczko kokosowe oraz sos sojowy. całość porządnie wymieszać. Wycisnąć limonkę i dodać odcedzony makaron. Zdjąć z ognia i zostawić zupę pod przykryciem na około 5 min, aż makaron zmięknie.
Wlać do miski posypać posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem oraz sezamem.
Smacznego!
Porady
Jeżeli nie zużyjesz całego makaronu, możesz go zamrozić i użyć do kolejnej pysznej zupy tajskiej! Wystarczy wrzucić po koniec gotowania! :)
Komentarze