Zupa tajska z łososiem

4.45 (145 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Słodko- kwaśna, niezwykle delikatna zupa tajska która jest hitem podczas rodzinnych spotkań.
Sam zapach już zachęca do skosztowania a smak... mniam, koniecznie musicie jej spróbować.
Łosoś zamarynowany w oleju sezamowych z pikantną papryczką chili, czosnkiem i imbirem nadaje bulionowi niezwykłego smaku i aromatu.
Zupa sama w sobie jest niezwykle prosta i ekspresowa.
Na jej przygotowanie wystarczy 30 min nie wliczając czasu marynowania łososia.
Prosta , ekspresowa a niezwykle pyszna i aromatyczna zupa tajska z łososiem.

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g. fileta z łososia
    4 łyżki oleju sezamowego
    2 cm świeżego imbiru
    2 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chili
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

    150g. makaronu ryżowego
    2 l. rosołu lub bulionu warzywnego
    450g. włoszczyzny w paskach
    0,5l. mleczka kokosowego
    sok z 1/2 limonki
    skórka otarta z 1/2 limonki
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    1 łyżka octu ryżowego
    2łyżki czerwonej pasty curry
    sól,pieprz
    cukier
    świeża kolendra do podania z zupą
Wystaw ocenę:

4.45 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna

Zupa tajska z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z łososia usunąć ości oraz skórę, pokroić w niedużą kostkę.
    Olej sezamowy wymieszać z, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku,tartym imbirem posiekaną papryczką chili, solą i pieprzem.
    Zamarynować w mieszance łososia, odstawić na godz. do lodówki.
  • 2. Makaron ryżowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku.
  • 3. Rosół/ bulion podgrzać, dodać włoszczyznę oraz mleczko kokosowe.
    Doprawić pastą curry oraz sokiem i skórką z limonki.
    Wlać sos sojowy i ocet ryżowy.
  • 4. Rozgrzać patelnie,przełożyć zamarynowanego łososia wraz z marynatą, smażyć 2-3 min.
    Przełożyć rybę do garnka z bulionem, wraz z wypłukanymi paroma łyżkami bulionu resztkami z patelni.
  • 5. Gotować kolejne 5 min do całkowitej miękkości włoszczyzny.
    Zupę doprawić wg. smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
  • 6. Podawać z makaronem ryżowym oraz świeżą kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować