Orientalna zupa z groszkiem cukrowym

4.5 (199 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak tylko zobaczyliśmy groszek, to od pomyśleliśmy o zupie. Miało być tak zwyczajnie, wyszło jak to u nas…zwyczajnie na nasz sposób.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
    2 łyżki czerwonej pasty curry
    1 łyżka startego imbiru
    300 g groszku cukrowego
    kilka grzybów mun
    1 puszka mleka kokosowego
    1,2 litra bulionu warzywnego
    200 g krewetek koktajlowych
    2 kapusty pak choi
    2 jajka ugotowane na twardo
    100 g makaronu ryżowego
    dymka
    sos rybny
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Orientalna zupa z groszkiem cukrowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orientalna zupa z groszkiem cukrowym 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu lub tak jak u nas: zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 min dłużej niż na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
    Kapusty parzymy we wrzątku z dodatkiem cukru (najlepiej przekroić je na pół).
    W dużym rondlu rozgrzewamy olej.
    Następnie dodajemy pastę curry, starty imbir, pokrojony na mniejsze kawałki groszek, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez 15 min na średnim ogniu.
    Zupę doprawiamy sosem rybnym i pieprzem.
    Podajemy z makaronem, kapustą, jajkiem i dymką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek cukrowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować