Zupa Tajska z kurczakiem

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest to niezwykle aromatyczna i pełna orientalnych smaków zupa. Nie jest trudna do przygotowania i robi się ją dość szybko a składniki do jej przygotowania znajdziemy w każdym większym markecie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka 1 podwójny ok 500 g
    1 szalotka
    2 małe marchewki
    3 łodygi selera naciowego
    1 mała papryka dowolnego koloru
    nie pełna szklanka zielonego groszku mrożonego
    korzeń imbiru 1 łyżeczka startego
    2-3 duże ząbki czosnku
    1 łyżka czerwonego curry
    1 łyżka sosu rybnego
    2-3 łyżki sosu sojowego
    1 szklanka 250 ml dobrze wymieszanego mleczka kokosowego
    kolendra lub szczypior do podania
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa Tajska z kurczakiem 1. Kurczaka pokroić w cienkie paski.
    Marchewkę, paprykę na zapałkę.
    Szalotkę w piórka.
    Seler naciowy, czosnek na plasterki.
    Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach lub drobno posiekać.
  • 2. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego dodać szalotkę i chwilę podsmażyć następnie dodać czosnek, marchewkę, paprykę całość chwilę smażyć cały czas mieszając. Następnie dodać seler naciowy Wlać około 800 ml. bulionu warzywnego lub mięsnego. (ewentualnie wodę) Całość doprowadzić do wrzenia i dodać kurczaka oraz zielony groszek, imbir, sos rybny, pastę curry, sos sojowy. Całość gotować około 10-15 minut na małym ogniu.
    Na koniec wlać mleczko kokosowe dokładnie wymieszać ponownie zagotować doprawić sokiem wyciśniętym z jednej limonki.
    Podajemy z makaronem ryżowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa Mleko roślinne Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować