Wieprzowina w sosie tajskim z warzywami

4.5 (180 ocen)

Plastry wieprzowiny marynowane w sosie sojowym a potem podsmażone i duszone z warzywami. Pyszne danie w stylu azjatyckim.

Składniki:

  • 400 g szynki wieprzowej
    4 łyżki sosu sojowego
    1 bakłażan
    3 marchewki
    1/4 selera
    1/2 pora - biała część
    1/4 główki kapusty włoskiej
    1 garść suszonych grzybów mun
    1 torebka fix w stylu tajskim, np. TaoTao
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Wieprzowina w sosie tajskim z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrojone w plastry 1. Mięso zamarynuj w sosie sojowym, zostaw w lodówce na noc. Następnego dnia wyjmij, osusz i pokrój w dosyć cienkie plastry.
  • Pokrojony bakłażan 2. Bakłażana pokrój w słupki i lekko posól, zostaw na 15 minut, by się spocił, potem go osusz.
  • Grzyby mun 3. Marchewkę i seler obierz, razem z porem pokrój w słupki, warzywa powinny być jednakowej grubości. Grzyby mun namocz na 15 minut we wrzątku. Kapustę poszatkuj.
  • Sos tajski 4. Na patelnię wlej olej i rozgrzej, przesmaż krótko męso z każdej strony. Dodaj marchewkę, seler i pora, przesmaż razem. Potem dołóż kapustę, bakłażana i grzyby. Smaż chwilkę.
  • Gotowy sos 5. Fix wymieszaj z wodą wg wskazówek na opakowaniu. Wlej na patelnię do warzyw i mięsa. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękkną a sos zgęstnieje.

Porady

Do sosu pasuje ryż lub makaron chiński lub ryżowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować