Zupa krem z pieczonej papryki. Idealna na niepogodę

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Zupa krem z pieczonej papryki rozgrzewa, napełnia dom słodkim, lekko dymnym zapachem warzyw. Jest zdrowa, niskokaloryczna i przepyszna.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kilogram czerwonej papryki
    1 litr bulionu warzywnego
    400 gramów pomidorów (z puszki, świeżych lub passaty)
    1 ugotowana marchewka lub inne warzywa z bulionu
    2 ugotowane ziemniaki
    1 średnia cebula
    2 łyżki papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    sól/pieprz
    olej słonecznikowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa krem z papryki

Zupa krem z pieczonej papryki. idealna na niepogodę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z pieczonej papryki | Zdrowy obiad | Konkol Polny 1. Papryki dzielimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kładziemy na blaszce do pieczenia. Smarujemy olejem i wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 40 minut.
    Gdy na skórce papryki będą pojawiać się pęcherze i zacznie robić się czarna, wyjmujemy ją i pakujemy do plastikowego woreczka. Szczelnie zakręcamy i odczekujemy około 20 minut. Po tym czasie zdjęcie skórki z papryki będzie łatwizną.
    Gotujemy bulion warzywny. Ugotowane warzywa zostawiamy do zupy, żeby ją zagęścić. Ja zostawiłam 1 marchewkę i ziemniaka, seler i pietruszka mogłyby zdominować swoim smakiem całą zupę.
    Cebulę kroimy niedbale (i tak będziemy ją miksować) i smażymy na rumiano.
    Do wywaru przekładamy naszą obraną paprykę, pomidory, warzywa, usmażoną cebulę i przyprawy.
    Miksujemy na gładki krem.
    Próbujemy i doprawiamy według uznania.
    Zagotowujemy zupę i podajemy z zielenią lub świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

 Zupa krem z pieczonej papryki

To może cię zainteresować