Zupa krem z pieczonej papryki. idealna na niepogodę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki dzielimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kładziemy na blaszce do pieczenia. Smarujemy olejem i wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 40 minut.
Gdy na skórce papryki będą pojawiać się pęcherze i zacznie robić się czarna, wyjmujemy ją i pakujemy do plastikowego woreczka. Szczelnie zakręcamy i odczekujemy około 20 minut. Po tym czasie zdjęcie skórki z papryki będzie łatwizną.
Gotujemy bulion warzywny. Ugotowane warzywa zostawiamy do zupy, żeby ją zagęścić. Ja zostawiłam 1 marchewkę i ziemniaka, seler i pietruszka mogłyby zdominować swoim smakiem całą zupę.
Cebulę kroimy niedbale (i tak będziemy ją miksować) i smażymy na rumiano.
Do wywaru przekładamy naszą obraną paprykę, pomidory, warzywa, usmażoną cebulę i przyprawy.
Miksujemy na gładki krem.
Próbujemy i doprawiamy według uznania.
Zagotowujemy zupę i podajemy z zielenią lub świeżym pieczywem.
Komentarze