Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

4.51 (146 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Rozpoczął się już sezon na paprykę i pomidory i stąd moja propozycja na obiad, czyli zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki. Wspaniały smak pieczonej papryki, a do tego aromat świeżych ziół sprawiają, że zupa smakuje znakomicie.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1) 3 czerwone papryki
    2) 6 dużych pomidorów
    3) 2 pory (białe części)
    4) 2 marchewki
    5) korzeń pietruszki
    6) mały seler (korzeń i liść)
    7) listek lubczyku
    8) 2 ząbki czosnku
    9) kilka gałązek świeżej bazylii
    10) kilka gałązek świeżego tymianku
    11) 100 g sera feta
    12) 4 łyżki kaparów
    13) 4 łyżki prażonych pestek dyni
    14) sól, pieprz
    15) liść laurowy
    16) ziele angielskie
    17) oliwa
    18) grzanki
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Pesto Krem

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki kroimy na połówki lub w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i usuwamy białe błony. Posypujemy solą i pieprzem. Tak przygotowaną paprykę umieszczamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, kładziemy na niej kilka gałązek bazylii, tymianku i pokrojony w plasterki czosnek. Następnie paprykę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Skóra papryki powinna być mocno przypieczona, miejscami wręcz lekko przypalona. Gdy papryki będą lekko ostudzone obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i pory kroimy w plasterki, a następnie podsmażamy je na oliwie w garnku z grubym dnem. Gdy będą lekko podsmażone zalewamy je litrem wody, dodajemy seler, liść lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W międzyczasie, mniej więcej po 15 minutach gotowania dodajemy pokrojoną upieczoną paprykę wraz z plasterkami czosnku. Gdy warzywa będą już miękkie wyjmujemy ziele angielskie, liść laurowy, selera i lubczyk.
  • 3. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i razem z posiekanymi listkami bazylii i tymiankiem dodajemy do bulionu z warzywami. Całość zagotowujemy, a następnie miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem
  • 4. Zupę przelewamy do miseczek i do każdej porcji wkładamy kostki sera feta, kilka kaparów, grzanki i posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Feta Papryka Pestki Pomidor Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować