Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

  • wyświetlono: 1806 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Rozpoczął się już sezon na paprykę i pomidory i stąd moja propozycja na obiad, czyli zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki. Wspaniały smak pieczonej papryki, a do tego aromat świeżych ziół sprawiają, że zupa smakuje znakomicie.

aga3103
  • 4 porcje
  • 70min

Składniki

1) 3 czerwone papryki
2) 6 dużych pomidorów
3) 2 pory (białe części)
4) 2 marchewki
5) korzeń pietruszki
6) mały seler (korzeń i liść)
7) listek lubczyku
8) 2 ząbki czosnku
9) kilka gałązek świeżej bazylii
10) kilka gałązek świeżego tymianku
11) 100 g sera feta
12) 4 łyżki kaparów
13) 4 łyżki prażonych pestek dyni
14) sól, pieprz
15) liść laurowy
16) ziele angielskie
17) oliwa
18) grzanki

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

  • 1. Papryki kroimy na połówki lub w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i usuwamy białe błony. Posypujemy solą i pieprzem. Tak przygotowaną paprykę umieszczamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, kładziemy na niej kilka gałązek bazylii, tymianku i pokrojony w plasterki czosnek. Następnie paprykę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Skóra papryki powinna być mocno przypieczona, miejscami wręcz lekko przypalona. Gdy papryki będą lekko ostudzone obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i pory kroimy w plasterki, a następnie podsmażamy je na oliwie w garnku z grubym dnem. Gdy będą lekko podsmażone zalewamy je litrem wody, dodajemy seler, liść lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W międzyczasie, mniej więcej po 15 minutach gotowania dodajemy pokrojoną upieczoną paprykę wraz z plasterkami czosnku. Gdy warzywa będą już miękkie wyjmujemy ziele angielskie, liść laurowy, selera i lubczyk.
  • 3. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i razem z posiekanymi listkami bazylii i tymiankiem dodajemy do bulionu z warzywami. Całość zagotowujemy, a następnie miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem
  • 4. Zupę przelewamy do miseczek i do każdej porcji wkładamy kostki sera feta, kilka kaparów, grzanki i posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakipaprykaporPomidorybazyliafetazupapomidorowaobiadpestki dynizupa kremkrem paprykowo-pomidorowy

Komentarze

Podobne przepisy

KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z MASCARPONE

Dodane przez: Ostra Na Słodko

KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z MASCARPONE

Niesamowicie aromatyczna i sycąca...

zupa z dyni

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Zupa z dyni, papryki i pomidorów

Zapraszam na aromatyczną i wyrazistą...

Zupa-krem z pieczonej papryki

Dodane przez: Kameleon

zupa-krem z pieczonej papryki

Pomysł powstał z konieczności:...

zupa krem z pieczonej papryki

Dodane przez: kinga_ka

ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

Przepyszna odsłona papryki. Zupa...

zupa krem z pieczonej papryki

Dodane przez: Kameleon

zupa-krem z pieczonej papryki

;pomysł zrodził się z konieczności...

zupa krem z pomidorów.....

Dodane przez: DanusiaC

ZUPA KREM Z POMIDORÓW, SELERA I PAPRYKI Z...

Smaczna, rozgrzewająca i pikantna...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.