Rozpoczął się już sezon na paprykę i pomidory i stąd moja propozycja na obiad, czyli zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki. Wspaniały smak pieczonej papryki, a do tego aromat świeżych ziół sprawiają, że zupa smakuje znakomicie.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Składniki:
1) 3 czerwone papryki
2) 6 dużych pomidorów
3) 2 pory (białe części)
4) 2 marchewki
5) korzeń pietruszki
6) mały seler (korzeń i liść)
7) listek lubczyku
8) 2 ząbki czosnku
9) kilka gałązek świeżej bazylii
10) kilka gałązek świeżego tymianku
11) 100 g sera feta
12) 4 łyżki kaparów
13) 4 łyżki prażonych pestek dyni
14) sól, pieprz
15) liść laurowy
16) ziele angielskie
17) oliwa
18) grzanki
Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki kroimy na połówki lub w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i usuwamy białe błony. Posypujemy solą i pieprzem. Tak przygotowaną paprykę umieszczamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, kładziemy na niej kilka gałązek bazylii, tymianku i pokrojony w plasterki czosnek. Następnie paprykę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Skóra papryki powinna być mocno przypieczona, miejscami wręcz lekko przypalona. Gdy papryki będą lekko ostudzone obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
2.Marchewkę, pietruszkę i pory kroimy w plasterki, a następnie podsmażamy je na oliwie w garnku z grubym dnem. Gdy będą lekko podsmażone zalewamy je litrem wody, dodajemy seler, liść lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W międzyczasie, mniej więcej po 15 minutach gotowania dodajemy pokrojoną upieczoną paprykę wraz z plasterkami czosnku. Gdy warzywa będą już miękkie wyjmujemy ziele angielskie, liść laurowy, selera i lubczyk.
3.Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i razem z posiekanymi listkami bazylii i tymiankiem dodajemy do bulionu z warzywami. Całość zagotowujemy, a następnie miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem
4.Zupę przelewamy do miseczek i do każdej porcji wkładamy kostki sera feta, kilka kaparów, grzanki i posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Komentarze