Zupa krem dyniowo paprykowa

4.67 (9 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepisów na zupy kremy jest mnóstwo. Poniżej jeden z naszych ulubionych, krem paprykowo dyniowy. Przygotowanie zupy może zająć dłuższą chwilę, bo obieranie dyni czasem nie jest łatwą sprawą, ale warto. Otrzymamy bowiem bardzo dobrą, zdrową i sycącą zupę.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Około 1,5kg dyni
    1 duża czerwona papryka
    2-3 ziemniaki
    1-1,5 litr bulionu
    Sól, pieprz
    Przyprawa curry
    Mielona słodka i ostra papryka
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.67 (9 ocen)

Zupa krem dyniowo paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z pestek, okroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem – powinno go być tyle, by przykrył warzywa, uzyskamy wtedy idealną konsystencję kremu. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zupę zmiksować na gładko. Doprawić do smaku przyprawami.
    Zupę podać posypaną natką pietruszki, na przykład z groszkiem ptysiowym.

    Jeśli zupa wychodzi dość gęsta, dodajemy wody lub rosołu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Papryka Ziemniaki Bulion drobiowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować