Domowa granola – zdrowe śniadanie

  • wyświetlono: 215 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Są takie poranki, kiedy wolelibyśmy zapomnieć o śniadaniu. Pośpiech, pusta lodówka, wówczas na pomoc przychodzi zdrowa, pyszna i chrupiąca granola.

  • 5 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

300 gramów płatków górskich owsianych
– 100 gramów orzechów brazylijskich
– 100 gramów nerkowców
– 100 orzechów włoskich
– 120 gramów rodzynków lub żurawiny (ja zmieszałam oba składniki)
– 120 gramów daktyli
– 100 gramów słonecznika łuskanego
– 50 gramów siemienia lnianego
– 50 gramów nasion chia
– 100 mililitrów syropu klonowego
– 2 małe banany, może być 1 starte jabłko lub rozdrobniona dojrzała gruszka
– 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa granola – zdrowe śniadanie

  • 1. Orzechy brazylijskie, włoskie i nerkowce kroimy z grubsza, zależy nam na tym, aby ich kawałeczki były wyraźne i rozpoznawalne.
    Daktyle również kroimy na niewielkie kawałeczki.
    Banany rozdrabniamy widelcem, z dojrzałą gruszką postępujemy tak samo. Jeżeli mamy jabłko to trzemy je na tarce. Owoc ma skleić mieszankę płatków i nasion.
    Płatki, orzechy, siemię lniane, słonecznik mieszamy w dużej misce. Daktyle i rodzynki dodamy już po upieczeniu.
    Dodajemy banany/jabłko/gruszkę.
    Dodajemy syrop klonowy.
    Dodajemy olej.
    Owocowy mus, olej oraz syrop powinny dokładnie pokryć powierzchnię płatków, orzechów i nasion.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wysypujemy nań naszą mieszankę. Rozkładamy równomiernie.
    Granolę wstawiamy do nagrzanego do 160°C na około 40 minut. Po upieczeniu granola powinna być wysuszona, rumiana i chrupka.
    Co jakiś czas delikatnie mieszamy.
    Granolę łatwo przypalić, dlatego co jakiś czas patrzymy czy nie jest zbytnio zarumieniona. Szczególnie lubi przypalać się na krawędziach.
    Upieczoną i wysuszoną granolę wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy rodzynki, żurawinę i daktyle. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Suszone owoce dodane podczas pieczenia łatwo mogą się spalić i zepsuć smak granoli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śniadaniegranolaco na śniadanie

Komentarze

Podobne przepisy

Zdrowy, kolorowy omlet z warzywami

Dodane przez: Joanna Kryla

Zdrowy, kolorowy omlet z warzywami

Właśnie rano potrzebujemy najwięcej...

placki z ricotta

Dodane przez: sweet-amelia

Pożywne śniadanie – placuszki z serkiem ricotta

Pyszne, szybkie i delikatne placku...

Twaróg domowy

Dodane przez: Krystyna32

Twaróg domowy

Domowy najlepszy.

jajecznica z prawdziwkami na śniadanie

Dodane przez: ziutula

Jajecznica z prawdziwkami na śniadanie

Aromatyczna, sycąca jajecznica...

Domowy zakwas na chleb

Dodane przez: anamarisworld

Domowy zakwas na chleb

Domowy zakwas na chleb

parówki na śniadanie

Dodane przez: ziutula

Parówki na śniadanie

Smaczne, sycące śniadanie z parówkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE