Domowa granola – zdrowe śniadanie

  • wyświetlono: 100 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Są takie poranki, kiedy wolelibyśmy zapomnieć o śniadaniu. Pośpiech, pusta lodówka, wówczas na pomoc przychodzi zdrowa, pyszna i chrupiąca granola.

  • 5 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

300 gramów płatków górskich owsianych
– 100 gramów orzechów brazylijskich
– 100 gramów nerkowców
– 100 orzechów włoskich
– 120 gramów rodzynków lub żurawiny (ja zmieszałam oba składniki)
– 120 gramów daktyli
– 100 gramów słonecznika łuskanego
– 50 gramów siemienia lnianego
– 50 gramów nasion chia
– 100 mililitrów syropu klonowego
– 2 małe banany, może być 1 starte jabłko lub rozdrobniona dojrzała gruszka
– 3 łyżki oleju roślinnego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowa granola – zdrowe śniadanie

  • 1. Orzechy brazylijskie, włoskie i nerkowce kroimy z grubsza, zależy nam na tym, aby ich kawałeczki były wyraźne i rozpoznawalne.
    Daktyle również kroimy na niewielkie kawałeczki.
    Banany rozdrabniamy widelcem, z dojrzałą gruszką postępujemy tak samo. Jeżeli mamy jabłko to trzemy je na tarce. Owoc ma skleić mieszankę płatków i nasion.
    Płatki, orzechy, siemię lniane, słonecznik mieszamy w dużej misce. Daktyle i rodzynki dodamy już po upieczeniu.
    Dodajemy banany/jabłko/gruszkę.
    Dodajemy syrop klonowy.
    Dodajemy olej.
    Owocowy mus, olej oraz syrop powinny dokładnie pokryć powierzchnię płatków, orzechów i nasion.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wysypujemy nań naszą mieszankę. Rozkładamy równomiernie.
    Granolę wstawiamy do nagrzanego do 160°C na około 40 minut. Po upieczeniu granola powinna być wysuszona, rumiana i chrupka.
    Co jakiś czas delikatnie mieszamy.
    Granolę łatwo przypalić, dlatego co jakiś czas patrzymy czy nie jest zbytnio zarumieniona. Szczególnie lubi przypalać się na krawędziach.
    Upieczoną i wysuszoną granolę wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy rodzynki, żurawinę i daktyle. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Suszone owoce dodane podczas pieczenia łatwo mogą się spalić i zepsuć smak granoli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śniadaniegranolaco na śniadanie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Szybkie niebanalne śniadanie

Dodane przez: anamarisworld

Szybkie niebanalne śniadanie

Szybkie niebanalne śniadanie

Domowa ricotta

Dodane przez: dorota w

Domowa ricotta

Delikatna, domowa ricotta, lekko...

Dodane przez: angelikasmolarska

Bardzo zdrowa, fit owsianka na mleku

Zrobienie owsianki to pozornie...

musli1

Dodane przez: mariolka

Domowe musli

Miód, cytryna i jabłko to podstawa...

Męskie śniadanie.

Dodane przez: Piotr off -road

Męskie śniadanie

Szybkie i smaczne śniadanko ,,...

Zimowe śniadanie czyli jogurt z makiem i bakaliami

Dodane przez: Aneta_77

Zimowe śniadanie czyli jogurt z makiem i...

Bardzo smaczne, zdrowe śniadanko...