Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Fasole batuta (Fasole bătută) czyli szalenie prosta i pyszna pasta z kuchni rumuńskiej. Fasolowemu puree zazwyczaj towarzyszą czosnek oraz smażona cebula z dodatkiem papryki i pomidorów.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 450 gramów ugotowanej białej fasoli lub dwie puszki (fasolę można ugotować z marchwią)
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki oleju słonecznikowego (ten olej jest bardzo często wykorzystywany w kuchni rumuńskiej)
    1 cebula
    2, 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    dodatkowy olej do smażenia

Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasola batuta 1. Ugotowaną fasolę miksujemy z czosnkiem, olejem, solą i pieprzem.
    Cebulę kroimy na piórka i smażymy je na oleju. W tradycyjnych przepisach spotyka się dość sporą dawkę oleju, ale ja znacznie pomniejszyłam ilość.
    Do usmażonej cebuli, dodajemy koncentrat i jeszcze chwilę smażymy. Na wyłożoną pastę wykładamy cebulę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy