Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli

  • wyświetlono: 112 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Fasole batuta (Fasole bătută) czyli szalenie prosta i pyszna pasta z kuchni rumuńskiej. Fasolowemu puree zazwyczaj towarzyszą czosnek oraz smażona cebula z dodatkiem papryki i pomidorów.

  • 4 porcje
  • 20min

Składniki

450 gramów ugotowanej białej fasoli lub dwie puszki (fasolę można ugotować z marchwią)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju słonecznikowego (ten olej jest bardzo często wykorzystywany w kuchni rumuńskiej)
1 cebula
2, 3 łyżki koncentratu pomidorowego
dodatkowy olej do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli

  • Fasola batuta1. Ugotowaną fasolę miksujemy z czosnkiem, olejem, solą i pieprzem.
    Cebulę kroimy na piórka i smażymy je na oleju. W tradycyjnych przepisach spotyka się dość sporą dawkę oleju, ale ja znacznie pomniejszyłam ilość.
    Do usmażonej cebuli, dodajemy koncentrat i jeszcze chwilę smażymy. Na wyłożoną pastę wykładamy cebulę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pastakuchnia rumuńskapasta do chleba
 

Komentarze

Podobne przepisy

pasta kanapkowa

Dodane przez: Krzysztof Kmieć

Pasta kanapkowa z bobu

Sezon na bób trwa niestety bardzo...

Wesoła łąka

Dodane przez: kada

Wesoła łączka - pasta jajeczna z jarmużem

Wesołe biedroneczki i pajączki...

pasta jajeczno-chrzanowa

Dodane przez: Ela Ślązak

pasta jajeczno-chrzanowa

Pasta idealna na kanapkę z wędlina...

pajaki

Dodane przez: Kaska

Krakersy z czarnymi oliwkami i pasta z suszonych...

Bardzo efektowna przekąska na inmprezę

Wigilijne kapuśniaczki z grzybami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wigilijne kapuśniaczki z grzybami

Kapuśniaczki to tradycyjna świąteczna...

Krokiety z chleba tostowego

Dodane przez: smak i uczucie

Krokiety z chleba tostowego

Krokiety trochę inne niż te tradycyjne,...