Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli

  • wyświetlono: 210 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Fasole batuta (Fasole bătută) czyli szalenie prosta i pyszna pasta z kuchni rumuńskiej. Fasolowemu puree zazwyczaj towarzyszą czosnek oraz smażona cebula z dodatkiem papryki i pomidorów.

  • 4 porcje
  • 20min

Składniki

450 gramów ugotowanej białej fasoli lub dwie puszki (fasolę można ugotować z marchwią)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju słonecznikowego (ten olej jest bardzo często wykorzystywany w kuchni rumuńskiej)
1 cebula
2, 3 łyżki koncentratu pomidorowego
dodatkowy olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli

  • Fasola batuta1. Ugotowaną fasolę miksujemy z czosnkiem, olejem, solą i pieprzem.
    Cebulę kroimy na piórka i smażymy je na oleju. W tradycyjnych przepisach spotyka się dość sporą dawkę oleju, ale ja znacznie pomniejszyłam ilość.
    Do usmażonej cebuli, dodajemy koncentrat i jeszcze chwilę smażymy. Na wyłożoną pastę wykładamy cebulę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pastakuchnia rumuńskapasta do chleba

Komentarze

Podobne przepisy

fasolka z jajkiem

Dodane przez: Bożena Z.

Fasolka szparagowa zasmażana w jajku

fasolka szparagowa i jajko- najlepsza...

Przekąska z fasoli

Dodane przez: AnetaJ

Przekąska z fasoli

Prosta i szybka do przygotowania...

cukinia

Dodane przez: Bożena Z.

Pieczone cukiniowe krążki muśnięte...

cukinia w tym wydaniu smkauje...

Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi

Dodane przez: Di bloguje

Fasolka szparagowa z masłem i płatkami owsianymi

To moja wersja klasyki, w której...

pasta

Dodane przez: Nina80

pasta z mięsa z rosołu

Idealna na śniadanie, kolację do...

Pasta z pieczonych buraków i czosnku

Dodane przez: StaryZeszyt

Pasta z pieczonych buraków i czosnku

Tą pyszną warzywną pastę można...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE