Fasole batuta (Fasole bătută) czyli szalenie prosta i pyszna pasta z kuchni rumuńskiej. Fasolowemu puree zazwyczaj towarzyszą czosnek oraz smażona cebula z dodatkiem papryki i pomidorów.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
450 gramów ugotowanej białej fasoli lub dwie puszki (fasolę można ugotować z marchwią)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju słonecznikowego (ten olej jest bardzo często wykorzystywany w kuchni rumuńskiej)
1 cebula
2, 3 łyżki koncentratu pomidorowego
dodatkowy olej do smażenia
Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowaną fasolę miksujemy z czosnkiem, olejem, solą i pieprzem.
Cebulę kroimy na piórka i smażymy je na oleju. W tradycyjnych przepisach spotyka się dość sporą dawkę oleju, ale ja znacznie pomniejszyłam ilość.
Do usmażonej cebuli, dodajemy koncentrat i jeszcze chwilę smażymy. Na wyłożoną pastę wykładamy cebulę.
Komentarze