KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niesamowicie pyszna zupa z pieczonej papryki z dodatkiem pomidorów, lekko zabielona słodką śmietanką. Dzięki pieczonej papryce jest niezwykle aromatyczna, a lekkiej nuty słodyczy dodaje śmietanka, która przełamuje kwaśny smak pomidorów. Całość komponuje się znakomicie!

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    2 ząbki czosnku
    5 dużych czerwonych papryk
    2 puszki pomidorów krojonych
    500 ml bulionu warzywnego
    100 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    szczypta papryki chili
    olej do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika ustawionego na funkcję grilla (około 230-240 stopni) i pieczemy około 15-20 min. Wyciągamy i lekko studzimy, a następnie obieramy ze skórki. Obraną paprykę kroimy w kostkę.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.
    W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki i chwilę razem smażymy. Do garnka dodajemy pokrojone pieczone papryki i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: suszony tymianek, paprykę mieloną oraz paprykę chili. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować