Pchali ze szpinaku. Gruzińska przekąska

  • wyświetlono: 1474 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pchali (pkhali) zielone i pachnące przyprawami. Doskonałe do chleba jako pasta, świetne jako przystawka i zdrowa przekąska.

  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

250 gramów świeżego szpinaku
2 garście kolendry
garść pietruszki
100 gramów orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
1,5 łyżki chmeli suneli, gruzińskiej przyprawy
1 łyżka suszonej kolendry
sól, pieprz
owoce granatu i orzechy włoskie do dekoracji.

Sposób przygotowania przepisu:

Pchali ze szpinaku. Gruzińska przekąska

  • 1. Szpinak gotujemy, blanszujemy lub smażymy. Chodzi o to, żeby stał się miękki.
    Orzechy miksujemy lub rozdrabniamy w moździerzu. Nie róbmy masła orzechowego, orzechy powinny wyczuwalne.
    Dodajemy czosnek, kolendrę, ocet i resztę przypraw.
    Szpinak dokładnie odcedzamy i dodajemy do reszty składników. Zbyt wodnisty szpinak rozrzedzi masę i trudno będzie z niej lepić zgrabne kulki.
    Dokładnie mieszamy.
    Masę formujemy zwilżonymi rękoma w kulki.
    Układamy na talerzu.
    Dekorujemy granatem, orzechami i kolendrą.
    Podajemy schłodzone.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia gruzińskaGruzjaprzekąski na imprezępchali

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada ze szpinaku, sera i łososia.

Dodane przez: weronika63

Rolada ze szpinaku, sera i łososia

Bardzo smaczna rolada ze szpinaku,...

przekąska koreczki ze schabowym

Dodane przez: rozaroza

przekąska koreczki ze schabowym

uniwersalne koreczki

Rożki ze szpinakiem

Dodane przez: theresita3

Rożki ze szpinakiem

Rożki ze szpinakiem są smaczne...

Pieczarki zapiekane ze szpinakiem

Dodane przez: PolskaGotuje

Pieczarki zapiekane ze szpinakiem

Pieczarki zapiekane ze szpinakiem

Francuskie koperty ze szpinakiem

Dodane przez: Ola1984

Francuskie koperty ze szpinakiem

Świetna propozycja na szybką przekąskę....

image-243emwk

Dodane przez: monika016

Pizzerinki pełnoziarniste ze szpinakiem

Oto zdrowa i smaczna przekąska....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE