Pchali ze szpinaku. Gruzińska przekąska

4.46 (170 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pchali (pkhali) zielone i pachnące przyprawami. Doskonałe do chleba jako pasta, świetne jako przystawka i zdrowa przekąska.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gramów świeżego szpinaku
    2 garście kolendry
    garść pietruszki
    100 gramów orzechów włoskich
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka octu winnego
    1,5 łyżki chmeli suneli, gruzińskiej przyprawy
    1 łyżka suszonej kolendry
    sól, pieprz
    owoce granatu i orzechy włoskie do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.46 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Pchali ze szpinaku. gruzińska przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak gotujemy, blanszujemy lub smażymy. Chodzi o to, żeby stał się miękki.
    Orzechy miksujemy lub rozdrabniamy w moździerzu. Nie róbmy masła orzechowego, orzechy powinny wyczuwalne.
    Dodajemy czosnek, kolendrę, ocet i resztę przypraw.
    Szpinak dokładnie odcedzamy i dodajemy do reszty składników. Zbyt wodnisty szpinak rozrzedzi masę i trudno będzie z niej lepić zgrabne kulki.
    Dokładnie mieszamy.
    Masę formujemy zwilżonymi rękoma w kulki.
    Układamy na talerzu.
    Dekorujemy granatem, orzechami i kolendrą.
    Podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować