Zupa krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Paprykę i pomidory myjemy i kroimy na pół. Z papryki wycinamy gniazda nasienne. Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki. Czosnek pozostawiamy w łupinach.
Wszystkie warzywa układamy na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, paprykę skórą do góry, pomidory skórą do dołu, czosnek i cebule. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy przez około 35-40 minut. Gdy warzywa ostygną ściągamy z skórkę i łupinę z czosnku.
Do bulionu dorzucamy warzywa i przyprawiamy. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy bazylię. Miksujemy, podajemy ze śmietaną, pestkami dyni i bazylią.
Komentarze