Zupa krem z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa

  • 60 min

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
    3 pomidory
    1 średnia cebula
    3 ząbki czosnku
    450 ml bulionu warzywnego
    kilka liści bazylii
    oliwa
    sól, pieprz, chilli

    Dodatkowo:

    śmietana
    prażone pestki dyni
    liście bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa krem z papryki

Zupa krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
    Paprykę i pomidory myjemy i kroimy na pół. Z papryki wycinamy gniazda nasienne. Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki. Czosnek pozostawiamy w łupinach.
    Wszystkie warzywa układamy na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, paprykę skórą do góry, pomidory skórą do dołu, czosnek i cebule. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
    Pieczemy przez około 35-40 minut. Gdy warzywa ostygną ściągamy z skórkę i łupinę z czosnku.
    Do bulionu dorzucamy warzywa i przyprawiamy. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy bazylię. Miksujemy, podajemy ze śmietaną, pestkami dyni i bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować