Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli
Fasole batuta (Fasole bătută) czyli szalenie prosta i pyszna pasta z kuchni rumuńskiej. Fasolowemu puree zazwyczaj towarzyszą czosnek oraz smażona cebula z dodatkiem papryki i pomidorów.
Fasole batuta (Fasole bătută) czyli szalenie prosta i pyszna pasta z kuchni rumuńskiej. Fasolowemu puree zazwyczaj towarzyszą czosnek oraz smażona cebula z dodatkiem papryki i pomidorów.
Fasole batuta (Fasole bătută) czyli szalenie prosta i pyszna pasta z kuchni rumuńskiej. Fasolowemu puree zazwyczaj towarzyszą czosnek oraz smażona cebula z dodatkiem papryki i pomidorów.
Pchali (pkhali) zielone i pachnące przyprawami. Doskonałe do chleba jako pasta, świetne jako przystawka i zdrowa przekąska.
Zupa krem z pieczonej papryki rozgrzewa, napełnia dom słodkim, lekko dymnym zapachem warzyw. Jest zdrowa, niskokaloryczna i przepyszna.
Są takie poranki, kiedy wolelibyśmy zapomnieć o śniadaniu. Pośpiech, pusta lodówka, wówczas na pomoc przychodzi zdrowa, pyszna i chrupiąca granola.
Tabbouleh, libańska sałatka, jest taką, naszą jarzynową. Od polskiego klasyka różni ją jednak wszystko. Zdrowa, pełna aromatycznych ziół, świeża.
Chermoula, czyli szarmula to marynata popularna w Maroko i innych krajach Maghrebu. Bardzo świeża, wyrazista i przepięknie pachnąca. Potrafi zaczarować każde warzywo, sałatkę czy zupę. Stosuje się ją głównie do mięs czy ryb, ale świetnie doda smaku również pieczonym lub grillowanym warzywom. Może być stosowana jako dip lub pasta do warzyw, a także do kasz. Każda jej łyżeczka wzbogaca nudne dania i przenosi na moment do orientalnych krajów.
Kompot z rabarbaru jest majowym klasykiem zapamiętanym z dzieciństwa. Dziś przyrządziłam coś bardzo podobnego, jednak wzbogaciłam go o rozmaryn i imbir. Napój z rabarbaru z kostkami lodu orzeźwi i postawi na nogi. Dodam jedynie, że można dolać do niego ginu i mamy świetny drink na letnie popołudnia.
Kuskus z kalafiora jest bardzo świeżą i zdrową propozycją. Nie ma nic gorszego niż rozgotowany kalafior, w tej sałatce można cieszyć się jego smakiem w najprostszej i surowej postaci. Ta sałatka jest świetnym pomysłem na spakowanie jej w pudełko i zabranie ze sobą.
Sushi bowl to smak sushi, ale przygotowany w dużo szybszy sposób, beż żmudnego zwijania rolek. Poza tym jest to duża micha warzyw, witamin i kolorów. Zachęcam do skomponowania sushi bowl ze swoich ulubionych dodatków i warzyw. Świetnie tutaj pasuje mango, rzodkiew lub groszek. Większą uwagę należy poświęcić gotowaniu ryżu, który wymaga nieco skupienia
Ostatnio skomentowane
Dodane przez: Ika 1961
Słodki bukiet marengowy