Wigilijny kompot z suszonych owoców

5 (150 ocen)

Kiedy byłam dzieckiem, nie lubiłam tego kompotu. Teraz nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy bez niego.

Składniki:

  • 200 g suszonych jabłek
    200 g suszonych gruszek
    200 g suszonych śliwek
    150 g suszonych moreli
    150 g rodzynek
    1 pomarańcza
    1 cytryna
    1 kawałek cynamonu
    1 łyżeczka goździków
    1 laska wanilii
    10 łyżek płynnego miodu
    3,5 litra wody
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kompot

Wigilijny kompot z suszonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce płuczemy, odsączamy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy cynamon połamany na mniejsze kawałki, goździki i rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii. Odstawiamy na 3 godziny, od czasu do czasu mieszamy.
  • 2. Garnek z kompotem stawiamy na ogniu i zagotowujemy.
  • 3. Pomarańczę i cytrynę szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Skórkę cienko obieramy, z owoców zdejmujemy białą otoczkę i wyrzucamy, a miąższ kroimy w plastry. Skórki i miąższ wkładamy do kompotu.
  • 4. Całość gotujemy na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 5. Jeszcze ciepły kompot przecedzamy, dodajemy miód, mieszamy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Porady

Owoce z kompotu można wykorzystać np. do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kompot z suszu Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować