Kompot jabłkowo-korzenny

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kompot jabłkowy z dodatkiem korzennych przypraw - smakuje świetnie i do tego rozgrzewa. Sprawdzi się świetnie do obiadu, ale także do Wigilijnej kolacji.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Woda - 2l
    Jabłka - 4szt
    Cynamon - 1 laska
    Goździki - 1 łyżeczka
    Anyż - 1 gwiazdka
    Imbir korzeń - 2cm
    Sok z cytryny - 1 łyżka
    Miód lub cukier - 1-2 łyżki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Kompot

Kompot jabłkowo-korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka kroimy (nie obieramy). Zalewamy wodą, dodajemy pokrojony imbir, cynamon, goździki i anyż. Gotujemy na niedużym ogniu około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy sok z cytryny i dosładzamy do smaku. Jeśli planujecie dosładzać kompot miodem, warto poczekać, aż ostygnie do około 40 stopni, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Przyprawy korzenne Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować