Wigilijny kompot z suszu

4.5 (159 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taki kompot z suszu ma swoje miejsce na na Wigilijnym stole tylko raz w roku. Ma wtedy wyjątkowy smak.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1opakowanie suszonych owoców ( morele,śliwki, żurawina,jabłka, daktyle, gruszki)
    2 litry wody zimnej wody
    Przyprawy korzenne:
    3 gwiazdki anyżu
    5 ziarenek goździków
    2 kawałki kory cynamonu
    dodatkowo:
    miód prawdziwy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kompot

Wigilijny kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • susz na kompot 1. Owoce suszone przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy korzenne, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin ,aby owoce namiękły i puściły aromat.
  • susz 2. Po tym czasie wszystko gotujemy na wolnym do miękkości około pół godziny. Po wyłączeniu odczekaniu około 15 minut dopiero słodzimy miodem kompot do smaku.
    Tak przygotowany kompot można podać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem zaleca się kompot przecedzić, a następnie owoce ,które się zachowały w całości włożyć do dzbanka z kompotem.

Porady

Jeśli zostaną wam owoce po kompocie z suszu polecam zalać je gorącym winem tupu Grzaniec - jest wtedy wyśmienite.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kompot z suszu Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować