Gruszki w syropie do słoików

4.38 (328 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Gruszki w słodkim syropie, który po rozcieńczeniu z wodą jest smacznym napojem. Same owoce idealnie sprawdzą się w ciastach, deserach, omletach na słodko lub owsiance. Takie przetwory z owoców szczególnie doceniamy zimą :)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg gruszek twardych
    1 litr wody
    2 szklanki cukru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    1/4 szklanki soku z cytryny
    goździki całe
Wystaw ocenę:

4.38 (328 ocen)

Gruszki w syropie do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Należy wybrać twarde, słodkie gruszki, które nie są zbyt dojrzałe. Obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki wykrawając również środek z pestkami. Takie kawałki owoców włożyć do litrowych słoików, dodając po parę goździków - około 4 sztuk na słoik.
  • 2. W garnku zagotować wodę z sokiem cytrynowym, cukrem białym i cukrem z prawdziwą wanilią. Zamiast cukru waniliowego możemy dodać same ziarna z pół laski wanilii. Jeszcze gorącym syropem można zalać gruszki. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10-15 min. Po wystudzeniu należy schować przetwory do chłodnej spiżarni. Smacznego :)

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować