DŻEM Z PORZECZKI I AGRESTU

  • wyświetlono: 182 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sezon na porzeczki i agrest w pełni, a nie ma nic lepszego jak zamykanie tych pysznych owoców w słoiczkach, aby można było się nimi delektować w zimie.

_DSC0089
  • 4 porcje
  • 60min

Składniki

- 3 kg czarnej porzeczki
- 1 kg agrestu
- 1 kg cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 szklanki wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

DŻEM Z PORZECZKI I AGRESTU

  • 1. 1. Owoce przesypujemy do rondliczka, dodajemy 2 szklanki wody, sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy przez 30 minut, aż owocę zmiękną.

    2. Powstały sok odcedzamy od owoców (przepis na sok na profilu). Owoce blendujemy lub przecieramy przez sitko. Dodajemy 1kg cukru. Dżem gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, aż cukier się rozpuści.

    3. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Słoiczki wstawiamy do rondliczka, zalewamy wodą, tak żeby wieczko było na wierzchu. Gotujemy przez 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

agrestporzeczkidżemPrzetwory
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z cukinii i jabłek z małą nutką agrestu

Dodane przez: Bilcia

Dżem z cukinii i jabłek z małą nutką agrestu

Ponieważ obrodziła mi bardzo cukinia...

dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: duszek

DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI

Idealnie nadają się na soki i dżemy.Dżemy...

image-0p7f4pm

Dodane przez: KuchniaPoli

Dżem z czerwonej porzeczki

Pyszny dżem z czerwonej porzeczki,...

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: paulinna

Dżem z czarnej porzeczki

Od dziecka myślałam, że robienie...

image-1jjioef

Dodane przez: Swallow

dżem z czarnej porzeczki

Jest pyszny i zdrowy! Z owoców...

Dżem słodko-kwaśny

Dodane przez: Good_Morning_Tarczyca

Dżem słodko-kwaśny z porzeczek i jeżyn

Słodko-kwaśny dodatek idealnie...