DŻEM Z PORZECZKI I AGRESTU

4.44 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Sezon na porzeczki i agrest w pełni, a nie ma nic lepszego jak zamykanie tych pysznych owoców w słoiczkach, aby można było się nimi delektować w zimie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 3 kg czarnej porzeczki
    - 1 kg agrestu
    - 1 kg cukru
    - sok z 1/2 cytryny
    - 2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.44 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z porzeczki i agrestu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Owoce przesypujemy do rondliczka, dodajemy 2 szklanki wody, sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy przez 30 minut, aż owocę zmiękną.

    2. Powstały sok odcedzamy od owoców (przepis na sok na profilu). Owoce blendujemy lub przecieramy przez sitko. Dodajemy 1kg cukru. Dżem gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, aż cukier się rozpuści.

    3. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Słoiczki wstawiamy do rondliczka, zalewamy wodą, tak żeby wieczko było na wierzchu. Gotujemy przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować